Aile İçi İletişim Okul Döneminde Nasıl Olmalı?
Aile içi iletişim okul ile beraber daha bir farklı oluyor. İlk 4 sene anne baba için zor olan yıllar, anne bütün dikkatini ve yoğunluğunu bebeğe veriyor. Baba o dönemde yoğun bir çalışma içinde bebeğine gelecek sağlayabilmeli, onun daha maddi olarak kazanmaya çalıştığı erkeklerin zaten en çok para kazandığı dönemdir. Bebeği için tek düşündükleri birazcık daha paraları olsun, malı mülkü olsun bunu düşünüp buna bağlıdır.
Artık çocuk dış dünyaya açılmıştır, arkadaşları vardır, eve gelir evde bıcır bıcır anlatır. Onu dinlemek, önemsendiğini hissetmek çok önemli. Biz orada çok nasihat veren bir toplumuz çok seviyoruz ben olsam şöyle yapardım. Bunu yapmamak lazım. Çünkü daha sonra bu ergenlik döneminde çocuğun kapanmasına, hiçbir şey anlatmamasına sebep oluyor. Bugün anne babaların en büyük sıkıntıları çocukları ile ilgili 15-16 yaşlarda bu. Oğlum bugün okul nasıl geçti diyoruz, hiç iyi falan diyor. Dersler nasıl-iyi yani o iletişim kapanıyor. Onun kapanmaması için çocuğu konuşturabilmek. Çocuğu konuşturduğunuz zaman da bundan usanmamanız.
Çocuk dinlenmediğini hissederse, önemsenmediğini hissederse yavaş yavaş kendini kapatmaya başlar. Ne ekerseniz onu biçersiniz. İletişimdeki özellik de budur. Aile için iletişim şöyle ya da böyle olmalı demek oldukça zor. Çünkü her ailenin dinamikleri birbirinden çok farklı. En iyisi şudur diye bir durum yok ama en kötülerinin ne olduğunu biliyoruz.
En kötüleri nedir?
Çocuğun dinlenmemesi, otur sen çocuksun çocuklar böyle konuşmaz, çocuklar böyle yapmaz. Çocuklar artık günümüzde soruyor neden diyor. Biz bizim dönemimizde soramazdık. Şimdi öyle değil artık çocuklar merak ediyor. Siz söylemezseniz gidip başka bir yerden öğreniyor ve bunu çözebiliyor.
Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler
Sosyal Medya