‘Aile, Gerektiğinde Çocuğuna Hayır Demeli’
Prof. Dr. Rüstem Aşkın, gençler arasında yaygınlaşan madde bağımlılığından korumak için çocuklara fazla harçlık verilmemesi uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Rüstem Aşkın, madde bağımlılığı şöyle ifade etti: “En genel tabiriyle kişinin nesne ve eylem üzerindeki denetimini yitirmesi ve dürtülerinin kontrolünü elinden kaçırmasıdır. Çağımız insanında bir çok bağımlılık türleri oluşmuştur. Aşırı işkoliklik, bazı insanlardaki bitmez tükenmez alışveriş hastalığı, sınırsız TV, bilgisayar, internet ve özellikle gençlerde cep telefonu kullanımı hayatımızın akışını etkiliyorsa bu bağımlılığın göstergesidir. Bağımlılıkların tamamı aslında patolojik bir durumdur ve neredeyse eroin bağımlılığıyla eşdeğerdir.”
“MADDE BAĞIMLILARINA DAHA SIK RASTLANIYOR”
Çevresel faktörler, başarı hırsı, şan-şöhret, huzursuzluğu bastırmak, rahatlamak daha fazla haz almak gibi faktörlerin gençleri bağımlılığa ittiğini ifade eden Dr. Aşkın, şu bilgileri verdi: “Genellikle okullarda büyüklük ve bağımsızlaşma kompleksi içerisine giren gençler sigara ve bira ile daha erken tanışmaktadır. İnsanın yapısı da madde bağımlılığında önemli rol oynamaktadır. Küçüklüğünden itibaren çok hareketli, dikkatini toparlayamayan, arkadaş ilişkileri sorunlu, kural tanımayan aşırı depresif veya duygusal çocuklar, ergenler, genç ve yetişkin insanlarda bağımlılık riski daha fazladır. Maddenin türü bir başka etkendir. Örneğin esrarda 5-10 kullanıma kadar bağımlılık oranı düşük olmakla beraber bırakmak istenildiğinde kolaylıkla bırakılabilmektedir. Oysaki bunu eroin için söyleyemeyiz, sadece ikinci kullanımda bağımlılık halkasını kullanıcıların boynuna geçirebilmektedir. Bu gibi maddeleri kullananlarda şizofren olma oranı yedi kat daha fazladır. İntihar, cinayet, trafik kazalarında madde bağımlılarına daha sık rastlanmaktadır.”
“AİLE, GEREKTİĞİNDE ÇOCUĞUNA HAYIR DEMELİ”
Ailenin etkisine de dikkat çeken Prof. Aşkın, şöyle devam etti: “Modern dünyamızda çocuklara para vererek başından uzaklaştıran veya bilgisayara yönlendiren ailelere sıkça rastlanmaktadır. Ailede denetimin boyutu da önemlidir. Çocuk üzerinde hiçbir kontrol sağlamayan ailelerde olduğu gibi, çok baskı kuran ailelerde de çocuk bağımlılığa itebilmektedir. Dikkatli bir şekilde çocuğa çok fazla harçlık verilmemeli, yakın çevresi denetim altında tutulmalı, çocuğa özgüven verilmeli ve aile gerektiğinde çocuğuna hayır demelidir. Aşırı saldırgan veya hareketli çocuklar spora yönlendirilmeli kendilerine uğraş edinebilecekleri hobiler kazandırılmalıdır.”
Sosyal Medya