Ağız ve Diş Sağlığını Koruyan Yiyecekler
1-Turunçgiller, kivi, çilek, kavun, biber
Çocukların ağzında çeşitli bakteriler bulunur ve bunlardan bazıları diş etinin iltihaplanmasına neden olur. Turunçgiller, kivi, kavun ve çilek gibi meyvelerdeki C vitamini bu bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur. Ayrıca dişetlerinde sağlıklı miktarda kolajen bulunmasına da katkı sağlar. Kırmızı, sarı ve turuncu biberler, domates ve tatlı patates de aynı şekilde fayda sağlayan diğer sebzelerdir.
Ancak asitli yiyecek ve içecekler tüketildikten sonra dişleri fırçalamadan önce yarım saat kadar beklenmesi gerekiyor. Meyvelerdeki sitrik asit diş minesini geçici olarak zayıflatabiliyor ve fırçalama nedeniyle daha kolay aşınmasına yol açabiliyor.
2-Süt, yoğurt, peynir
Ekmek, beyaz patates ve makarna gibi nişastalı karbonhidratlar şekere dönüştürülür. Bu şeker ise çocuğun ağzında diş çürüklerine neden olan asitlerin üremesine neden olan bakteri türlerini besler. Çocuğunuz kalsiyum, D vitamini ve fosfat açısından zengin olan sütü içmesi ya da yoğurt veya peyniri yemesi ağzındaki pH düzeyini yükseltir, asit düzeylerini düşürür ve diş çürümesi riskini azaltır. Ayrıca kalsiyumun başka faydaları da vardır: Diş taşları ile karışarak dişe yapışır ve asidin diş üzerinde uzun süre kalmasını engeller; zarar görmüş diş minesini onarır ve dişlere yakın kemikleri güçlendirerek yaşamın ileri yıllarında diş ve dişeti hastalıklara karşı dirençli hale getirir.
3-Havuç, kereviz, karnabahar, bezelye
Sert veya gevrek sebzeler çocuğunuzun diş ve dişetlerini temizleyen yiyeceklerdir. Bunlar yemekler arasında biriken veya fırçalama ile yok edilemeyen diş plaklarını doğal şekilde uzaklaştırır. Çocuğunuzu yavaş yavaş yemeye ve ağzındaki parçayı iyice çiğnemeye teşvik edin.
4-Susam, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve kuru yemişler
Kuru yemişler ve çekirdekler dişi kaplayarak bakterilere karşı koruyucu bir tabaka oluşturan doğal yağlar içerir. Bu yağlar diş minesinin güçlenmesine yardımcı olarak çürümelere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar ve çekirdekler kalsiyum da içerir. 4 yaşından büyük çocuklar sağlıklı bir atıştırmalık olarak rahatlıkla karışık çerez yiyebilirler.
5-Şekersiz sakız
Çocuğunuz bir daha market kasasında sakız almak için size yalvardığında “evet” diyebilirsiniz! Tükürük plakları gevşetir, ağızdaki doğal antikorların sayısını artırır ve dişetlerini ıslatır. Herhangi bir yiyeceği çiğnemek de tükürük üretimini uyarır ancak yemeklerden sonra 20 dakika boyunca şekersiz sakız çiğnemek diş çürümelerini önlemeye yardımcı olur. Buna karşın en erken 4 yaşında çocuğun sakızı yutmayacağından emin olabileceğinizden daha küçük çocukların sakız çiğnemesine izin verilmemelidir.
Kategori: Beslenme, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya