Adet Öncesi Gerginlik ve Belirtileri
Premenstruel sendrom kadınlarda adet öncesi dönemde adetten yaklaşık bir hafta önce başlayan ruhsal yada fiziksel bir takım sıkıntılara ve gerginliklere verilen isimdir. Bu belirtiler genellikle âdetin başlamasına bir hafta kala ortaya çıkar ve adet görülmesiyle birlikte sıkıntılar azalır ve birkaç günde kaybolur.
Bazen tüm vücut sistemlerini ağır şekilde etkileyebilir ve bu durumda her organa ait belirtiler meydana gelebilir. PMS belirtileri hafif adet öncesi belirtileri şeklinde olabilir, doktora başvuracak kadar, ancak dayanılabilir şiddette olabilir ve iş kaybına, sosyal ilişkilerde sorunlara, kişide depresyona yol açacak kadar şiddetli olabilir.
PMS’nin ruhsal belirtileri depresyona, yorgunluk hissi, aşırı uyuma çevreye ilginin azalması, duygu durumunda dalgalanmalar, sinirlilik gerginlik, asabileşme, üzüntü hali, öfke dikkat azlığı şeklinde olabilir. Memelerin olgunlaşması,büyümesi ve ileri derecede hassalaşması şeklinde meme belirtileri olabilir. Vücutta ödemlere (su tutulumuna) ve değişik bölgelerde şişlikler yol açar. Bu dönemde vücut ağırlığında 2–3 kiloya kadar ağırlık artışı olabilir. Baş ağrısı, bulantı-kusma, kabızlık, ishal,iştah artışı,aşırı susama alkole tahammülsüzlük,cinsel istek artışı,sivilce ortaya çıkması diğer sık gözlenen belirtilerdir.
Adet öncesi dönemde görülen ruhsal sorunlarla baş etme
Ruhsal belirtiler basit duygusal dalgalanmaları şeklinde olabileceği gibi ağır depresyon şeklinde de ortaya çıkabilir. Tedavide antidepresan ilaçlar ve gerekli durumlarda psikiyatrik değerlendirme sonucuna göre daha farklı ilaçlar kullanılabilir. Premenstural sendrom kadının kadınlığı gereği kanıtlamak zorunda olduğu bir durum değil, yardımcı olunabilecek ve de olunması gerekli bir düzensizliktir.
Burada yapılması gereken şey bir kadın hastalıkları uzmanına başvurmaktır. Hekiminiz sizi ciddi bir sorgulamadan ve muayeneden ve de gerekirse laboratuar tetkikinden geçirip değerlendirecek, psikiyatristle beraber ilaçlı veya ilaçsız tedavinizi düzenleyecektir.Kendi başınıza yapmaya kalktığınız her şey size belki daha fazla zarar verecektir.
Kategori: Prof.Dr.Mansur Beyazyürek, Yazarlar
Sosyal Medya