Göbek Fıtığı
Göbek fıtığı, bebeğin ağladığı, öksürdüğü ya da gerindiği zaman göbek deliği çevresinden dışarı doğru şişen yumuşak bir kitle şeklindedir. Doğumdan önce bebeklerin kan damarlarının göbek kordonuna ulaşmak için geçtiği bir delik vardır. Bazı durumlarda bu delik doğumdan sonra tamamen kapanmaz. Problem göbek deliği çevresindeki halkayı bir araya getirememekten doğmaktadır. Sonuçta az bir miktar bağırsak göbek deliğinden dışarı kayar.Diğer fıtıkların aksine göbek fıtığının tehlikesi hemen hemen hiç yoktur. Bebek altı aylık oluncaya kadar, nadiren 2 yaşına kadar tamamen kaybolur.
Kitle ve fıtık zeminindeki delik görüntü açısından endişe oluştursa da da tıbbi açıdan problem çıkarmaz . Küçük delikler birkaç ayda iyileşirken ,büyük deliklerin iyileşmesi iki yıla kadar uzayabilir.
Göbek fıtklarında en iyi tedavi yöntemi hiç tedavi etmemektir. Bel sargıları , yara bantları ve yapışkan uçlu bantlar güncelliğini kaybetmiştir ve etkili olmayan yöntemlerdir. Ayrıca deriyi tahriş ederek zararlı da olurlar.
Göbek fıtıklarını ameliyatla düzeltmek basit , güvenli bir yoldur ,fakat yalnızca anneyi ve babayı rahatsız eden büyük yada büyümekte olan delikler için geçerlidir. Ameliyat ancak fıtıkta boğulma ihtimalini düşündüren şu durumlarda tıbbi bir zorunluluk olarak yapılabilir: 1- fıtık geri itildiğinde içeri girmiyorsa , 2- aniden büyümeye başladıysa ,her zamanki büyümenin üzerine kısa zamanda çıkmışsa, 3- hassaslaşırsa , ağrılı hale gelirse ,4- bebekte kusmaya neden oluyorsa .
Yenidoğan bebekte göbek kordonu düşmeden önce geçici olarak dışarı fırlayan göbeği fıtıkla karıştırmamalıdır. Fıtık bebek ağladığında dışarı fırlar, göbek fırlamaz hep dışarda kalır. !-2 hafta içinde göbek kordonunun düşmesinden hemen sonra düzleşir ve normal görüntüsüne kavuşur.
Dr. Şükrü Çido
Kategori: Uzm.Dr. Şükrü Çido, Yazarlar
Sosyal Medya