Çikolata Kistini Duydunuz mu?
Türkiye’de hamile kalabilmek amacıyla tedavi görmek zorunda kalan kentli kadın sayısında hızla bir artış görülüyor.
Uzmanlar bu durumu endometriozis (çikolata kisti) hastalığının etkileri olarak açıklarken, Türkiye’deki hastalarının bir bölümü çikolata kistinden kaynaklanan kısırlık yaşıyor.
Yaygın kanının aksine, iş hayatı, sigara kullanımı, hayat tarzı gibi dış etkenlerin hiçbir etkisi yoktur. Bazı ailelerde genetik olarak yatkınlık söz konusudur. Rahim içini döşeyen dokunun karın içinde çeşitli bölgelerde yapışması olarak da açıklayabiliriz.
Herhangi başka bir hastalığın belirtisi olabilecek genel belirtiler görülmekle beraber, en önemli belirtisi kısırlıktır. “Çocuğum olmuyor” diye doktora başvuran kadınların neredeyse 3’te 1’inde bu hastalık tespit edilmektedir.
Uzmanlar, kistin sık olarak yumurtalıklarda, rahim arkası boşlukta (Douglas boşluğu), vajen ile barsağın son bölümü arasında, bağırsakların yüzeyinde, tüplerin üzerinde veya çevresinde, rahmi tutan bağların ve mesanenin üzerinde veya karın zarı yüzeylerinde, cerrahi yaralarda, dikişli doğum esnasında açılan kesilerde, çok nadir olarak da göbek deliği, burun zarı gibi uzak organlarda görüldüğünü ifade etti.
Ameliyat için öncelikle laparoskopi yöntemi tercih edilmekle beraber özellikle ileri derecede karın içi yapışıklık durumunda karnın açılarak ameliyat edilmesi “laparotomi” gerekebilir. Çikolata kistlerinin tedavisinde temel amaç kistin içinin boşaltılması ve kist cidarının çıkartılmasıdır. Özellikle laparoskopi esnasında kist cidarının tümüyle çıkarılması zor olabilir ve nüks olasılığı artabilir. Bazı durumlarda kistin sağlıklı yumurtalık dokusundan ayrılması mümkün olmayabilir ve bu nedenle hastalıklı yumurtalığın tümüyle alınması gerekebilir. Ailesini tamamlamış (çocuk istemeyen) bir kadında özellikle ağır ve nükslerle seyreden endometriyozis durumlarında rahimin ve yumurtalıkların tümüyle alınması kesin tedavi sağlaması açısından avantajlı olabilir.
Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler, Kadın, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya