Kabakulak
Kabakulak hastalığının belirtileri nelerdir?
Kabakulak hastalığı genelde çocukluk çağı hastalığıdır. Çocuklarda kabakulağın spesifik bulgusu kulak altı bezesinin şişmesiyle başlar. Fakat ondan önce 3-4 gün süren ateş, halsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık gibi bulgular olur. Bu bulguları takiben beze şişer. Beze şişliği ağrılı ve hassastır. Çocuğuın yemek yemesi, çenesini hareket ettirmesiyle de ağrısı artar.
Kabakulak bulguları
Kabakulakta karın ağrısı olabilir. Kusma eğilimi çok fazladır. Beyin etkilenmesi, menenjit bulguları ortaya çıkabilir. Erkek çocuklarda orşit denilen yumurtalığın etkilenmesi ortaya çıkan bulgulardan biridir.
Kabakulak bulaşıcı bir hastalıktır
Kabakulak bulaşıcı bir hastalıktır. Kabakulağın bulaşıcılığı 3-4 gün önce başlamakta, bulgu ortaya çıktıktan sonra 5 gün devam etmektedir. Solunum yolu ve temasla bulaşır. Kabakulak daha önce kabakulak hastalığı geçirmeyen, kabakulak aşısı olmayan çocuklarda bulaşıcılığı yüksek olan bir hastalıktır.
Kabakulak nasıl tedavi edilir?
Kabakulak hastalığının anne tarafından anlaşılabilecek birtakım bulguları vardır. Çocukta halsizlik, iştahsızlık, ateş yanında kulak altı bezesinde şişlik varsa, özellikle limon, portakal gibi ekşi tükettiğinde ağrısı artıyorsa kabakulak olarak kabul edilebilir.
Kabakulak için tedavi yöntemleri?
Antibiyotik tedavisine gerek yoktur.
Çocuğun ağrısı ve ateşi için ağrı kesici ilaçlar kullanılmalıdır.
Sıvı şeyler tüketmesi sağlanmalıdır.
Çocuğun istirahatı sağlanmalıdır.
Doktora başvurulması gereken durumlar
Kusma, dalgınlık gibi bulgular varsa bir doktora başvurulması gerekir. Kabakulağın yaptığı komplikasyonlarda kalple ilgili problemler oluyorsa, bağırsakla ilgili sorunlar ortaya çıkıyorsa da bir hekime başvurulmalıdır.
Kabakulak tehlikeli bir hastalık mı?
Kabakulak bir çocukluk çağ hastalığıdır. Genel olarak tehlikeli bir hastalık değil, selim bir hastalıktır. Ancak kabakulak bazı komplikasyonlara yol açmaktadır.
Kabakulak hastalığının tehlikeleri?
Kabakulak çocuklarda sağırlık, miyokardit gibi (kalbin etkilenmesi) geç bazı komplikasyonlara neden olabilir. Ergenlik döneminden sonra erkek çocuklarında kabakulak hastalığı olduğu zaman, yumurtalıkların etkilenmesinden dolayı kısırlık riski vardır.
Çocukta menenjit, meningoensefalit, pankreatit gibi bulgular varsa daha sıkı takip edilmelidir.
Doktor tarafından kabakulak tanısı konulduktan sonra, hastalığın normal seyri dışında eğer çocukta uyuklama, dalgınlık gibi bir durum, ense sertliği ya da günde 3-4 kezden fazla kusma varsa tekrar kontrol edilmesinde fayda vardır.
Kabakulak sadece çocuk hastalığı mıdır?
Kabakulak, aşının olmadığı zamanlarda okul çağı ve okul öncesi çağında görülen bir hastalıktır. Kabakulak aşısı olmayan ve çocukken kabakulak hastalığı geçirmeyen erişkenlerde de kabakulak hastalığı görülebilir.
Kabakulak, daha çok çocukluk çağı hastalığı olmasına rağmen her yaşta görülebilecek bir hastalıktır. Kabakulak hastalığı, ergenlikten sonra erkek çocuklarında daha teklikeli seyretmekte, komplikasyonları daha ağır olmakta, yumurtalıklarının etkilenme oranı daha yüksek olmaktadır.
Kabakulak aşısı
Ülkemizde kabakulak aşısının başarılı uygulanmasından sonra kabakulak hastalığını eskiye göre daha az görmekteyiz. Erişkin biri kabakulak aşısı olmadıysa, ilerde riske girmemek açısından antikorlara bakılmadan kabakulak aşısı yapılabilir.
Kabakulak hastalığı %30-%40 oranında bulgu vermeden geçen bir hastalıktır. Bu nedenle kabakulak geçirmedim diyen birçok kişi kabakulak geçirmiş olabilir. Kabakulak geçirdiğini hatırlamayan fakat daha önce kabakulak geçirmiş bireylerin de aşı olmasında hiçbir sorun yoktur.
Kabakulak başka hastalıklarla karıştırılabilir mi?
Kabakulak tükrük bezelerinin enfeksiyonudur. En çok etkilenen tükrük bezesi de kulak altındaki parotis bezesidir. Kabakulak tanısı konduğu zaman tükrük bezleri şiş demektir. Ancak kabakulak virüsü dışında birçok enfeksiyonda da parotis bezesi etkilenmektedir.
Parotis bezesini etkileyen diğer enfeksiyonlar
Tükrük yollarında taş olmasından dolayı beze şişebilir.
Süpüratif parotitis denilen bakteriyel bezenin iltihaplanmasından dolayı beze şişebilir.
Başka viral enfeksiyonlardan dolayı beze şişebilir.
Bazı romatizmal hastalıklardan dolayı beze şişebilir.
Kabakulak aşısı yaptırıldığında hastalık önlenir mi?
Kabakulak aşısı 1965’ten beri uygulanmakta olan çok etkili bir aşıdır.
Kabakulak aşısı yapıldığı zaman ilk dozdan sonra %95 korur. Aşının yapılma zamanı 12-15 ay arasıdır. Şu anda ülkemizde 12. ayda kızamık-kızamıkçık-kabakulak olarak yapılmaktadır.
4-6 yaşlarında da aşının tekrarı gerekmektedir. 2 doz kabakulak aşısı yapıldığı zaman kabakulak hastalığı yüzde %95-%99 oranında önlenmektedir.
Kabakulak aşısının kalıcı bir yan etkisi yoktur
Kabakulak aşıcı canlı bir aşıdır. Canlı aşı olduğu için çocukta başka bir enfeksiyon varsa, aşı yapılacağı dönemde ateşi varsa ya da aşının içerdeği maddeye karşı alerjisi varsa daha dikkatli yapılması gerekir. Özellikle yumurta alerjisi olan çocuklara kızamık-kızamıkçık kabakulak aşısı hastane koşullarında yapılmalıdır.
Aşının kalıcı bir yan etkisi yoktur. Aşıdan 7-10 gün sonra hafif bir ateş olabilir, aşı çocukta halsizlik yapabilir. Çok düşük bir komplikasyon olarak da aşıya bağlı kabakulak bezesinde şişlik olabilir.
Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI
Sosyal Medya