Doktorlardan Ailelere Uyarı

09 Ekim 2013 Devamı

Uzm.Dr. Cengiz Akbenlioğlu, 2 yaşından sonra çocuklarını
yuva, kreş, bakım evlerine veren aileleri hastalık risklerine karşı uyardı.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Akbenlioğlu, çocuklarda yaş grubunun küçülmesiyle hasta olma, hastalığı ağır geçirme ihtimalinin o kadar yüksek olduğunu ifade etti. Çocuğun bırakıldığı kurumun çok dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini, birtakım bilgilerin bilinmesi gerektiğini anlatan. Uzm. Dr. Cengiz Akbenlioğlu, “2 yaşına kadar düzenli olarak takip ettiğimiz bebeklerimiz 2 yaşından sonra farklı bir döneme geçiyorlar. Bu dönem 2 yaşından sonra büyük şehirlerdeki anne babanın çalışıyor olmasından kaynaklanan okul öncesi dediğimiz dönem. Daha erken yaşlara çekilmiş durumda ve bu erken dönemle birlikte sağlıklı gelişimlerine risk teşkil edecek faktörlerle daha erken yaşlarda karşılaşmaya başlıyorlar” dedi.

Okul öncesi denilen dönemin mevsim geçişine de denk gelmesi dolayısıyla mevsimsel geçişlerin risk faktörleri oluşturarak, çocukların sağlıklı gelişimini etkilemesi sebebiyle hastalıklara yatkınlık sağladığını anlatan Uzm. Dr. Akbenlioğlu, “Bunlarla karşılaşma ve sağlıklı gelişimlerini tehdit edecek risk faktörlerini belirlenmesi, karşılaştıklarında daha hafif klinik tablolarla geçirmeleri ve daha sağlıklı gelişimleri açısından okul öncesi dönemde çocuklarımızın tekrar gelişimlerinin değerlendirilmesi, büyüme gelişmeleri, eksik aşılarının tamamlanması ve destekleyici bir takım ürünlerin de verilmesi açısından görülmesinde fayda olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

“KURUMLARI DA TAKİP EDİN”

2 yaşından sonra yuva, kreş, bakım evleri veya anaokulu, ilkokul şeklinde okula başlayan çocukların birden bire kalabalık bir topluluk içine girdiklerine ifade eden Uzm. Dr. Akbenlioğlu, “Burada herhangi bir hastalığı bünyesinde taşıyan bir çocuk, diğer sağlıklı olan çocuklara da hastalık bulaştırıyor. Bizim yaş grubu ne kadar küçülürse hasta olma ihtimali, hastalığı ağır geçirme ihtimali o kadar yüksek oluyor. Dolayısıyla çocuklarını okula, yuvaya, kreşe gönderecek ailelerin gönderecek kurumlardaki hani bir takım bilgileri almalarında fayda var” dedi.

Uzm. Dr. Akbenlioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Ailelerin çocuklarını gönderecekleri okullardan birtakım şeyleri istemeleri gerekir. Hasta çocuk bakımının yapılmaması, hasta çocuğun sağlıklı çocuklarla aynı ortamda bulunmaması, onun ekarte edilmesi veya izole edilmesi, oradaki temizlik şartlarının kontrol edilmesi, dezenfeksiyon ve sterilizasyona dikkat edilmesi, beslenme takibi, eğer uyutulan bir kurumsa uyuma saatlerinin düzenlenmesi, temizlik hijyen gibi kurallara uyuluyor mu, uyulmuyor mu? bakılması ve ailenin de takip ederken izlemesi gerekir.”

“GRİP AŞISI YAPTIRSINLAR”

Mevsim geçişlerinde özellikle yaz aylarından sonbahara geçişlerde üst solunum yolu enfeksiyonu ve birlikte alt solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalık etkenlerinin salgın şekillerde görüldüğü mevsimler olduğunu belirten Dr. Akbenlioğlu, “Sağlıklı gelişimi iyi olan hastalar her ne kadar hastalıkları hafif geçirse de altta kronik hastalığı bulunan büyüme gelişme geriliği olan hastalarımız basit hastalıkları bile çok ağır geçirebilmekte. O yüzden hastalarımıza tavsiyemiz eksik aşıları varsa mutlaka yaptırmalarıdır. Kronik hastalık, büyüme, gelişme ve alt solunum yolu enfeksiyonu varsa da grip aşısını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Kategori: Genel, Haberler, Kış Hastalıkları, Sağlık & Güzellik