Kahvaltıda bu yanlışa düşmeyin
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, ‘altın öğün’ olarak adlandırılan kahvaltıyı ihmal edenlerin metabolizmasının yavaş çalıştığını söyledi.
Kahvaltının önemine dikkat çekerken insan vücudunu bir makineye benzeten Akar, “Vücudu bir makine gibi düşünürsek, devreye girebilmesi için güne ‘altın öğün’ dediğimiz kahvaltıyla başlamak gerekiyor. Güne kahvaltısız başlayanların metabolizması yavaş çalışıyor. Vücut ihtiyaç duyduğu hızlı başlangıca ulaşamayacağı gibi, enerji sıkıntısı da yaşıyor” dedi.
BÜYÜK YANLIŞ: KAHVALTIDA KOLA
İş yoğunluğu, okul saatlerinin erken olması ve çalışan anne sayısının giderek artması gibi çeşitli nedenlerden dolayı kahvaltı alışkanlığının giderek unutulduğunu belirten Akar, “Hatta simit, poğaça, tost gibi yiyeceklerle ve bunların yanında hazır meyve suları, kolalı içecekler gibi kalorisi yüksek besinlerle geçiştirilme oranı her geçen gün artıyor. Tüm bunlar özellikle çocuklarda obeziteye zemin hazırlıyor. Oysa kahvaltı kalp hastalıkları, tansiyon, şeker hastalığı ve obeziteden korur. Kahvaltı yapılmadığında ise vücut yağ depolamaya başlar” dedi.
ÇİKOLATA DEĞİL PEKMEZ
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, kahvaltıyla ilgili şu önerilerde bulundu:
“Kahvaltıda mutlaka süt, yumurta, peynir gibi temel protein kaynakları, domates, havuç, salatalık gibi sebzeler ve temel karbonhidrat kaynağı ekmek bulunmalı. Özellikle çocuklar ve yaşlılar kahvaltıda mutlaka kaliteli protein olarak adlandırdığımız yumurta yiyerek güne başlamalı. Protein çocuklar için diş ve kemik yapısını korurken yaşlılarda kemik erimesinin önüne geçer. Sürülebilen çikolata, bal, reçel gibi tatlılar yerine kan yapan ve kemiklerin gelişimini sağlayan, kalsiyumdan zengin pekmez tercih edilmeli. Salam, sucuk, sosis gibi kızartmalardan uzak durulmalıdır.”
Kategori: Beslenme, Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya