Çocuklarda Bulantı, Kusma, İshal: Mevsimsel Viral Akut Gastroenterit

28 Mart 2013 Devamı

Mevsimsel olarak özellikle sonbahar ve kış aylarında bazı virüsler sindirim sistemini etkileyerek akut gastrit (mide iltihabı) ve gastroenterite (mide ve barsak iltihabı) neden olmaktadır. Hafif derecede ateşin de tabloya eşlik edebildiği bu tür gastroenteritler çocuklarda sıklıkla bulantı, kramp şeklinde karın ağrısı ve ishale neden olur.

Adenovirüs, Rotavirüs, Astrovirüs ve Norovirüs gibi virüslerin neden olduğu gastrit ve gastroenteritler genellikle 1 haftadan daha kısa sürse de, özellikle şiddetli bulantı ve kusmanın eşlik etmesi çocukların ağızdan yeterince sıvı alamaması sonucu susuz ve halsiz düşmelerine neden olabilmektedir.

Bu tür viral enfeksiyonlar bulaşıcı olup, virüsün bulaştığı besinler ve hasta kişiler tarafından çevreye yayılır. Mesela Norovirüs sıklıkla, gıda hazırlayan, dağıtan mutfak ve yemekhanelerde çalışan enfekte kişiler vasıtasıyla virüsün bulaştığı yiyecek ve içecekleri tüketen insanlara bulaşıyor. Ayrıca hasta olan insanlar ve onların kusmuk ya da dışkısıyla temas eden kişilerden de çevreye yayılması söz konusu olabilir. Bu nedenle okul, kreş gibi kalabalık ortamlarda bulaşma daha kolay olduğundan, düzenli el yıkamama bu tür virüslerin yayılmasının önlenmesinde önemli bir faktördür.

Viral gastroenteritler sadece çocuklarda değil erişkinlerde de enfeksiyona yol açabilir ancak 5 yaşın altındaki çocuklarda ve süt çocuklarında bulantı ve karın ağrısı nedeniyle yeterince sıvı almama, ishal ve/veya kusma ile fazla miktarda sıvı ve elektrolit kaybı vücudun susuz (dehidratasyon) kalmasına yol açabileceğinden hastanın yatırılarak tedavi edilmesi gerekebilir.

Tedavide en önemli nokta bulantının azaltılması ve kusmaya bağlı gelişebilecek ciddi sıvı kaybının önlenmesidir. Bulantı ve kusmaya ishalin de eşlik ettiği hastaların özellikle küçük çocukların susuz (dehidrate) kalması kolay olduğundan risk altındadırlar. Viral gastroenteritlerde tedavi bir doktorun önerisi ile evde ORS (oral rehidrasyon solüsyonu) denilen ve eczanelerde toz şeklinde satılan şeker ve elektrolitin temiz, kaynamış soğutulmuş suda eritilerek hastaya ağızdan içirilmesiyle sağlanabilir. Virüslerin tedavisinde antibiyotiklerin herhangi bir yeri olmadığından doktor tarafından bir öneride bulunulmamış ise ateş düşürücü dışında bir ilaç kullanılması gerekli değildir.

Prof.Dr. Deniz Ertem

Kategori: Bebeğim, Çocuğum, Prof.Dr. Deniz Ertem, Yazarlar