Çocuğunuzu uzaklaştırın

01 Aralık 2012 Devamı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi pedagogları, çocukların en fazla haftada 5 saati bilgisayar başında geçirmesinin uygun olduğunu belirterek, 8-10 saati geçen kullanımın bağımlılık tehlikesi taşıdığını söyledi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi pedagogları, okul çağındaki çocukların en fazla zaman harcadıkları aktivitelerin başında bilgisayar ve internetin geldiğini hatırlatarak, “Harcanan bu zamanın bir kısmı ödev hazırlama, bilgi edinme ve araştırma gibi faydalı ve sağlıklı bir amaca hizmet etmektedir. Bunun yanı sıra öğrencilerin zamanlarının büyük çoğunluğunu oyun oynamak, sohbet etmek, mesajlaşmak ve film, oyun, müzik, program indirmekle geçirdiği gözlenmektedir. Kimi çocukların ise ruh sağlıklarını tehlikeye atacak cinsel içerikli, kumar, bahis oyunları vs. oynatan sitelere kolayca erişebildiği görülmektedir. Aşırı ve kontrolsüz kullanım psikolojik, sosyal ve akademik birçok soruna yol açabilmektedir” dedi.

“ÇOCUKLAR BİLGİSAYAR BAŞINDA TÜKETTİKLERİ SÜREYİ FARK ETMEZ”

Yapılan araştırmaların internet ve bilgisayar bağımlığı konusunda çocuk ve ergenlerin büyük risk altında olduğunu gösterdiğini anlatan uzmanlar, “Bu nedenle bilgisayar ve internetin ailelerin kontrolü ve denetimi altında çocuklara sunulması çok önemlidir. Bunun için ailelerin çocuklarıyla yakın ilişki içinde olması birbirlerine güven duymaları gereklidir. En iyi denetim öncelikle ailede gerçekleşir.

Çocuklara doğru kuralları öğretmek de başta anne-babaya düşmektedir. Daha sonra eğitim kurumları devreye girmelidir. Ödev hazırlama süresi hariç bağımlı olmayan bir kullanıcının haftalık bilgisayar/internet kullanım süresi ortalama 5 saat civarındadır. Haftalık 8–10 saati aşan bilgisayar ve internet kullanımı, bilgisayar/internet bağımlılığı olarak tarif edilmektedir. Bağımlı çocuklar ve gençler bilgisayar/İnternet ile ilgili aşırı zihinsel uğraş içinde olurlar, yeterli keyfi alabilmek için hep daha fazlasına ihtiyaç duyarlar, bilgisayar başında geçirdikleri zamanın farkında olmazlar, süreyi azalttıklarında yoksunluk belirtileri ortaya çıkar, çevresindeki kişilerle problemler yaşar, sosyal içe çekilmeler ortaya çıktığında bağımlılıktan söz edebiliriz” diye konuştu.

“SOSYAL ETKİNLİĞE YÖNLENDİRİN”

Uzmanlar, ailelere şu tavsiyelerde bulundu: “Bilgisayar çocukların yatak odalarından uzaklaştırılmalıdır, aile bireylerinin bulunduğu ortak alanlara taşınmalıdır. İnternete bağlanma zamanlarının kontrol altında tutulması gerekir. Yemek ve çay saatlerinde bilgisayar başında oturmaları engellenmelidir. İnternete haftalık giriş ve çıkış saatleri, girilecek site türleri belirlenmeli ve bunlar anne-baba tarafından kontrol edilmelidir. Çocuğun arkadaşlarına sosyal ortamlarda daha fazla zaman ayırması sağlanmalı çocuğun sinema, tiyatro, müze, spor faaliyetleri gibi sosyal ve sportif aktivitelere katılması sağlanmalıdır. Aileler çocuklara daha fazla ve daha kaliteli zaman ayırmalı, çocukların sorunları ile ilgilenmelidir”

Kategori: Araştırma, Çocuğum, Genel, Haberler