Anne Sütü Nasıl Saklanmalı?
Anne sütü bebeklere verilebilecek en büyük , en yararlı ve en önemli armağandır.Bebeğine süt verebilmek, O’nun göğsünüzden büyük bir hazla emdiğini görüp doyduğunu hissetmek de anneye verilebilecek en güzel armağandır. Ancak bebeğin bazen annenin göğsünden doğrudan süt alması mümkün olamamaktadır. Örneğin annenin çalışması, göğüs ile ilgili emzirmeye engel sağlık problemlerinde, bebeğin göğüs başını teknik nedenlerle tutamadığı dudak, damak yarığı gibi durumlarda. Annenin bebeğini doğrudan göğsünden emzirememesinin sebebi ne olursa olsun, sağılan anne sütünün uygun koşullarda saklanması ve her türlü şartta bebeğe anne sütünün verilebilmesi çok önem taşır.
Yapılan çalışmalar anne sütünün bakteri üremesine dirençli olduğunu ve oda ısısında 10 saate kadar özelliklerinden hiçbirşey kaybetmeden saklanabileceğini göstermektedir. Anne sütü kapağı iyice kapatılmış cam ya da plastik kapta saklanmalıdır. Burada sözü edilen plastik şeffaf sert plastik (polikarbonat) veya buğulu sert plastik (polipropilen)dir. Derin dondurucu için hazırlanmış anne sütü saklama torbaları süt pompalarına adapte edilebilir. Bunlar kilitli,önceden sterilize edilmiş, kalın ve özel torbalardır.
Gereğinden fazla süt çözünmesini önlemek için depolanan sütün 60-120ml civarında olması uygundur. Süt 8 günden önce kullanılacaksa buzdolabında dondurulmadan bekletilebilir.
Anne sütü sağılmadan önce mutlaka eller uygun şekilde bol sabun ve suyla yıkanmış olmalıdır. Genel hijyen kurallarına uyularak sağılmış olan ilk süt yani ağız sütü (ilk 6 gündeki süt diyebiliriz) her türlü oda ısısında 12 saat bozulmadan saklanabilir. Sonraki günlerde sağılan süt 15 derecede 24 saat, 19-22 derecede 10 saat, 25 derecede 4-6 saat, buzdolabında 0-4 derecede 8 gün, buzlukta 2 hafta, ayrı kapısı olan buzlukta 3-4 ay, ayrı kapısı olan derin dondurucuda 6 ay ve üzeri saklanabilir.
Donmuş sütün önce buzdolabında çözdürülmesi gerekir. Sonra Bell Marie yöntemi ile ısıtılır. Bu yöntemde ısıtılmış su içeren kaba biberon ağzına kadar daldırılır. O andaki şartlar bu yöntemi mümkün kılmıyorsa biberon koltuk altına konulup sütün vücut sıcaklığına gelmesi beklenebilir. Ayrıca bu amaçla üretilen biberon ısıtıcıları da mevcuttur. Anne sütünü çözdürmek için mikrodalga fırın kullanılamaz. Anne sütü çözdürüldükten sonra 24 saat buzdolabında bekletilebilir ancak tekrar dondurulamaz. Özel yöntemlerle ısıtılmış anne sütü tekrar buzdolabına veya derin dondurucuya konulup kullanılamaz.
Anne sütü kendi kendini bozulmaktan koruyan o kadar değerli bir besindir ki, bir benzerini bulmak imkansızdır. Bu yüzden her ne sebepten olursa olsun direkt olarak anne göğsünden alınamasa da görüldüğü üzere uygun zamanlamalara dikkat edilerek aylarca saklanıp kullanılmasında hiç bir sakınca yoktur.
Dr. Şükrü Çido
Türkiye Hastanesi
Kategori: Bebeğim, Bebek Yemekleri, Beslenme, Haberler, Uzm.Dr. Şükrü Çido, Yazarlar
Sosyal Medya