Hamilelikte obezite tehlikesi

20 Ekim 2012 Devamı

Dünya Sağlık Örgütü’nce vücutta sağlığı bozacak düzeyde yağ birikmesi ile ifade edilen obezite, pek çok sağlık sorununu beraberinde getirirken üreme sağlığını da tehdit ediyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, obezitenin kadınlarda yumurtlama sorununa neden olduğunu, bununla beraber düşük riskinin de artığını belirtti.

Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlıkları obeziteyi beraberinde getiriyor. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 25’ini, kadınlarda ise yüzde 30’unu yağ dokusunun oluşturması, obezite ile ifade ediliyor. Türkiye’de de görülme sıklığı artan obeziteye karşı Sağlık Bakanlığı’nın açtığı savaş, durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Zira Türkiye’de erkeklerin yaklaşık yüzde 20’sinde kadınların ise yaklaşık yüzde 40’ında obezite görülüyor.

Başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere pek çok sağlık sorununu hatta kısırlığı beraberinde getiren obezite, düşük riskini de artırıyor. Dr. Hakan Özörnek, obezitenin kadınlarda adet düzensizliğinin yanı sıra yumurtlama problemine sebep olduğunu, oluşan gebeliklerde ise düşük riskinin arttığını vurguluyor.

OBEZİTE, TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN BAŞARISINI DA AZALTIYOR

Araştırmalar, fazla kilolu ve obez kadınların hamile kalma oranlarının, normal kilodaki kadınlara nazaran daha düşük olduğunu da gösteriyor. Ayrıca oluşan hamileliğin düşükle sonuçlanması riski, kilolu ve obez kadınlarda daha yüksek.

Dr. Hakan Özörnek şöyle devam etti: “obez kişilerde tüp bebek tedavisi sırasında daha yüksek dozda ilaca gereksinim duyulur, tedavi süresi uzar, gelişen yumurta sayısı azdır ve tedavinin yarıda kalma ihtimali yüksektir. Tüm bunların yanında obezite, gebelik komplikasyonlarını arttırır, kısaca sağlıklı canlı doğum oranını azaltır.”
Dr. Hakan Özörnek, anne ve baba adaylarına, tüp bebek tedavisine başlamadan önce ideal kiloya gelmelerini öneriyor.

AŞIRI KİLO, KADINLARDA YUMURTLAMA BOZUKLUĞUNA NEDEN OLUYOR

Fazla sayıdaki yağ hücresinin ostrojen dengesini bozduğunu, yüksek miktardaki ostrojenin ise yumurtlamayı engellediğini ifade eden Dr. Özörnek, şu bilgileri verdi: “Obezite, metabolik bozukluk yaparak küçük yani olgunlaşma sorunu olan yumurta gelişimine yani yumurtlama bozukluğuna aynı zamanda kadın vücudunda testosteron gibi erkeklik hormonlarının artmasına sebep olarak doğal gebelik şansını düşürüyor. Yapılan araştırmalar, gebe kalmak için en ideal vücut kütle endeksinin 21 ile 29 arasında olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, obez kadınların yüzde 5 oranında kilo kaybetmesiyle adet düzensizliğinin yüzde 60 oranında düzeldiği de araştırmalarca kanıtlandı.”

Dr. Özörnek şişmanlığın sadece kadınları değil, erkekleri de etkilediğine dikkat çekerek şişman erkeklerin sperm kalitelerinin düştüğünü belirtti. Dr. Özörnek, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Yapılan çalışmalarda şişman erkeklerde sperm kalitesinde azalma olduğu tespit edilmiştir. Normalde erkeklerde yağ dokusundan ostrojen hormonu az miktarda salgılanmaktadır. Obez erkeklerde yağ dokusunda testesteronun östrojene dönüşmesi artar ve dolayısıyla testesteron azalır ve buna bağlı olarak da sperm kalitesi düşer. Fazla kilosu olan erkeklerde hormon düzensizlikleri ideal kiloya sahip olanlara göre daha yüksektir. Yine yapılan çalışmalar göstermiştir ki; fazla kilolu erkeklerin testosteron düzeyleri, normal kilodaki erkeklerinkinden yüzde 24, obez erkeklerinki ise yüzde 26 daha düşüktür. Yani erkek kilo aldıkça testosteron seviyesi azalıyor.”

Amerika’da yapılan bir araştırma sonucu, obez erkeklerin kısır olma olasılıklarının, normal kilodaki erkeklere nazaran daha yüksek olduğunu saptadı. Araştırmaya göre; bir erkeğin kilosundaki yaklaşık 10 kilogramlık artış, kısırlık olasılığını da yüzde 10 artırıyor.

Kategori: Araştırma, Beslenme, Haberler, Hamilelik, Sağlık & Güzellik