Baba Şefkati Çocuktaki Davranış Bozukluklarına Çare Oluyor
Çocukları etkileyen en yaygın psikolojik problem olan davranışsal bozuklukların çaresi bebeklikten itibaren babayla kurulan pozitif ilişki.
Davranışsal bozukluklar çocukları etkileyen en yaygın psikolojik problemlerdir. Başarısızlığın, suçluluğun, akran reddinin, kötü psikiyatrik ve fiziksel sağlığın da içinde bulunduğu ergenlikte ve yetişkin hayatında karşılaşılan çok çeşitli sorunlarla bağlantılıdır. Davranışsal problemlerin kökleri sıklıkla okul öncesi yıllarına dolayısıyla bebeklik dönemine kadar dayanır. Oxford Üniversitesi’nde yeni yapılan bir çalışmada, babalarının üç aylıkken daha pozitif ilişkiler kurduğu çocukların, ileride daha az davranışsal probleme sahip olduğunu ortaya koydu.
Çocuğun davranışı babasıyla olan etkileşimine bağlı
Çalışmalar, çocukluk döneminde babayla kurulan etkileşiminin çocuğun davranışıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Araştırmada çocuk üç aylıkken aile evinde yaşanan baba-bebek etkileşiminin ve buna oranla 12 aylık olduğunda çocuğun davranışına etkisi değerlendirildi. Babayla etkileşimleri daha fazla olan çocukların buna müteakiben daha az davranış sorunları ile karşılaştığı ve daha iyi getirilere sahip oldukları bulundu.
Babadan uzak çocuklar daha büyük davranış problemleri yaşıyor
Başkak; “Babaları daha uzak olan veya daha az etkileşim kuran çocuklar ise daha büyük davranış problemlerine sahip oluyor ve kendi düşüncelerinde kayboluyorlar. Bu bağlantı erkek çocuklarda kız çocuklarından daha güçlü bir eğilim taşıyor. Muhtemel erkek çocukların babalarının erken yaştaki davranışlarının etkisine karşı daha duyarlı olduklarını söyleyebiliriz. Her ebeveynin bildiği gibi, çocuk yetiştirmenin kolay bir iş değil ve giderek artan kanıtların da gösterdiği üzere erken müdahalenin, ailelerin bebeğin gelişiminde pozitif etki yaşatmasına yardımcı olabilir.
Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya