Bilgisayar Bağımlılığı, Gençliği Sanal Dünyaya Hapsediyor
Gelişen teknolojisi ve bilgisayar oyunlarının, bilinçsiz kullanım nedeniyle bağımlı hale gelen gençleri sosyal hayattan uzaklaştırarak, sanal dünyaya hapsettiği bildirildi.
Çocuklarımızı bilgisayar bağımlılığından nasıl kurtarırız?
“Aileler engel olmalı”
Çocukların, ’yapacak bir şeyim yok’ diyerek akşama kadar bilgisayar başında oturmalarına engel olmalıyız. Çünkü bilgisayar bağımlılığı böyle başlıyor. Yavaş yavaş bilgisayar başında geçirdikleri saatler artıyor. Önce günün tamamını, sonrasında geceyi almaya başlıyor. Bir de bakıyoruz ki çocuğumuz öğlene kadar uyuyor. Öğlen kalkıyor, biraz bir şeyler yiyor ve gece yarısına kadar uykusuz bir şekilde bilgisayarın başında oturmaya devam ediyor. ’Nasıl olsa evde gözümün önünde, hava sıcak, bir yere gideceğine hiç olmazsa evde otursun’ diye düşünmeye başladığınız zaman, bilgisayar bağımlılığı iyice pekişiyor.
“Çocuğunuza uğraşlar bulun”
Çocuğumuzu bilgisayar bağımlılığından kurtarmanın tek yolu, ona uğraşlar bulmaktır. Bilgisayar ile oynamadıkları zaman alternatifleri televizyon seyretmekse, o zaman bilgisayar ile televizyon arasında geçen bir hayatları oluyor. Bunun yerine spor yapıyor, arkadaşları ile vakit geçiriyor, bilgisayara da günde 1-2 saat zaman ayırıyorsa, bu istenilen davranış biçimi haline geliyor. Böylelikle bilgisayar bağımlısı olmadan, bilgisayar kullanma alışkanlığını öğrenmiş oluyorlar.
“Okuma alışkanlığı kazandırın”
Günde yarım saat bile olsa, akşamları yatmadan önce kitap okuma alışkanlığının kazandırılması, çocukların gelişimleri açısından oldukça önemli. Çocuğunuz, bilgisayarı doğru kullanma alışkanlığı edinir, spor yapar, arkadaşları ile zaman geçirirse hiç korkmayın. Ancak ona engel olamadığınızı fark ediyor, bilgisayardan vazgeçiremiyorsanız o zaman bir psikiyatrist ya da psikologdan yardım alın.
Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya