Darbe Girişimi Çocukları da Etkiledi

25 Temmuz 2016 Devamı

Gündemdeki son gelişmeler çocuklarda kâbus görme, alt ıslatma, öfke ve huzursuzluk gibi tepkilere yol açtı.

Darbe girişimi, yetişkinlere kıyasla çocukları çok daha fazla etkiledi. Uzmanlar, çocukların soyut düşünme kabiliyetleri gelişmediği için travmayı yetişkinlerden daha farklı yaşadıklarına dikkat çekerek, “Çocuklar özellikle savaş ve ölüm ile ilgili temaları anlamakta zorlanıyorlar. Bu nedenle yaşananları aktarma konusunda titiz davranılması gerekiyor” uyarısında bulunuyor.

Birçok kişinin gündeminde, yaşadığı korku ve geleceğe dair belirsizlik var. Belirsizlik oluşturan durumlar insan için en önemli endişe kaynağıdır. Bu nedenle yetişkinler olarak baş etmekte zorlandığımız bu belirsizlik durumu, çocuklar için başa çıkılması çok daha zor bir endişe kaynağıdır.

SESSİZLİĞİ DE İYİ DEĞİL

Korkmuşsa sakinleştirmeli, merak ediyorsa basit cümlelerle açıklanmalıdır. Yaşanan tüm travmatik olayların arkasından her bireyde olduğu gibi çocuklarda da farklı tepkiler ortaya çıkarabilir. Uykuya geçmede zorluk, kâbuslar, alt ıslatma, öfke, huzursuzluk, anneden ayrılamama, yalnız yatamama gibi tepkiler gösterebilirler. Ayrıca tepkisizlik ve belirgin sessizlik hali de kaygının işaretlerinden olabilmektedir. Yetişkinler korkularını daha kolay ifade edebilirler. Başa çıkma becerileri ise çocuklardan daha gelişmiştir. Çocukların soyut düşünme kabiliyeti gelişmediği için travmayı yetişkinlerden daha farklı yaşamaktadırlar.

DOĞRUYU SÖYLEYİN AMA KORKUTMAYIN

Çocukların özellikle savaş ve ölümle ilgili temaları anlamakta zorlandıklarını ve bu nedenle yaşananları aktarma konusunda titiz davranılması gerektiğini aktaran uzmanlar, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu:

*Çocukların duymayacakları şekilde haberleri takip edin.
*Çocuklarınız bu haberleri görmüşse ve üzerinde konuşmak isterse dikkatlice dinleyin.
*Ne hissettiklerini anlamaya çalışın ve sorun.
*Korkularına ilişkin ‘saçma’, ‘gereksiz’, ‘korkma’ gibi kelimeler kullanmayın. Korktuğunu anladığınızı belirtin.
*Böyle bir durumda korkunun normal olduğunu ifade edin.
*Her ne olursa olsun yanında ve güvende olduğunuzu söyleyin.
*Soruları varsa dikkatle
dinleyin.
*Çocuğunuzdaki kaygı belirtileri devam ediyorsa bir uzmana başvurun.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik