Ergenlik Döneminde İlgi Çekmek İçin Bayılma

28 Ekim 2015 Devamı

Bayılma sadece nörolojik değil, kimi zaman psikolojik nedenlerle de gerçekleşebiliyor. Ani gelişen üzücü bir olaya karşı vücudun tepki vermesi olarak da gelişebiliyor. Bazen de ilgi çekmek için bayılmalar gerçekleşebilir. Burada ayırt edici bazı durumlar vardır. İlgi çekme amacıyla gerçekleştirilen bayılmalarda, çocuklar çok uzun süreli bilinç kayıplarını taklit edebilir. Oysaki organik nedenler, örneğin epilepsi gibi hastalıklarda baygınlıklar çok kısa sürer. Gövde hareketleri her ikisinde de olabilir.

Psikolojik ya da dikkat çekme amacıyla gerçekleştirilen bayılmalarda da anlamsız gövde hareketleri olabiliyor. Epilepsi nöbetlerinde kişi hep aynı şekilde bayılır. Bu çok tipik özelliğidir ve süreleri genelde çok kısadır, 1 dakikayı aşması çok olağan dışı bir durumdur; genellikle 30 saniye içinde tamamlanır.

Psikojenik dediğimiz yalancı nöbetlerde bu süre çok uzar, kişi her atakta aynı hareketi yapmaz ve öncesinde hemen hemen çoğunda bir neden, durumu kışkırtan bir olay mevcuttur. Bu tür kişiler, uykuda bu bayılma ya da nöbet ataklarını yaşamazlar. Bu tür olaylar daha çok dikkat çekebilecekleri, başkalarının olduğu bir ortamda gerçekleşir. Ancak organik, epilepsi türü nöbetler yalnızken de toplum içinde de olabilir veya uykudayken de karşılaşılabilir. Yani isteğe bağlı bir zamanlama söz konusu değildir.

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler