Otistik Çocuklar Ne Tür Eğitimlerden Geçiyor?
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi-Prof.Dr.Özgür Yorbik anlatıyor…
Otizm belirtileri varsa bir çocuk ergen psikiyatristine gidilmeli. Rehberlik araştırma merkezinden de eğitim alabilir raporu alınıyor. Hem çocuk ergen psikiyatri merkezinden hem de rehberlik araştırma merkezinden alınan iki rapor ile aileler bir özel eğitim merkezine gidiyorlar. Devlet o okuldaki eğitimin belli saatini karşılıyor. Ancak önerilen yoğun özel eğitimdir. Bu günde 8-9 saattir ki, Türkiye’de bir çok aile bunu karşılayamaz. Bir çok özel eğitim merkezideşunu söyler; “Devlet size 3-4 saate kadar müsaade ediyor, biz size 1-2 saat daha verelim onun karşılığında şu kadar ücret alalım sizden” diyebilir.
Burada çok kritik bir nokta var. Gerçekten 3 ila 4 saat arasında bir farklılık yaratılacak mı? Aile bütçesini zorlayacak ve bu buna değecek mi?
3-4 saatte çok farklılık elde edilmez. Ama şunu söyleyebilirim, bunun çözümü bence şu şekildedir; anne yada bakım veren o özel eğitimde neler oluyor? Bunu öğrenmeli ve günlük yaşantısına taşımalı.
İyi bir özel eğitim merkezi, çocuğun özelliklerine göre eğitimini belirler. Çünkü otizmin de kendi arasında farklılıkları vardır. Çok ağır olan bir gruba, çok hafif belirtileri olanı dahil edilmez. Sağlıklı gruplamalar yapılmalı bunlara da dikkat etmek gerekir.
Eğitim her yerde devam edilmeli, evde, alışveriş merkezinde, sokakta kesinlikle eğitim merkezinde kalmamalı. Çünkü bu çocukların bir özellikleri de burada öğrendikleri burada kalır.
Çocuklarda Otizm hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya