Bebekler Neden Ağlar?
- Yeni doğan bebek ağlamalarında en büyük neden, bebeğin yeteri kadar süt alamamasıdır. Çok kuvvetli olan emme refleksi, bebeğin doymasını amaçlayan bir içgüdüdür. Bunun tatmin olmaması bebeğin ağlamasına neden olur. Yeni doğan bir bebekte gaz sancısı belki de ağlamasının sonuncu nedenidir. Bu nedenle hemen gaz gidermeye yönelik ilaçlar verilmemeli, karnının iyice doyurulmasına gayret edilmelidir.
- Emme aşamasındaki bebeklerde ciddi ağlamalarda, aşırı yutulan havanın, aşırı gazlanmanın önemi çoktur. Barsak hareketlerinin artması, bebek için kontrol edilemeyen sancılı durumdur. Emzirilirken yuttuğu hava çıkarılırsa gazlanma en alt düzeye iner, bazen önlenmiş olur. Sancılı bebeğin gazının çıkarılıp karnının ısıtılması ağlamayı çok azaltacaktır.
- Akşam vaktinde başlayıp 3-4 saat süren , aşırı ağlamaya ve acil servis başvurularına neden olan bir durum da ” infantil kolik “tir. Nedeni tam bilinememektedir ama gazlanma ile ilgisi vardır. Bu durumla karşılaşan ailelerin yukarda söylenen önlemleri almasına ek olarak, makattan veya ağızdan uygulanan bazı ilaçlarla önüne geçmek olasıdır. Son zamanlarda barsak florasını zenginleştiren ilaçlar da bu amaçla kullanılmaya başlanmıştır. Karnı ısıtmak fayda sağlayacaktır. Bebek yağları ile karın masajının faydası vardır.
- Özellikle nezle olan veya çok kusan bebeklerde her şey normal görünürken aniden ağlamaların başlaması, kulak iltihaplarının işaretidir. Bebek çok ıstıraplıdır. Ateş vardır ve aşırı şekilde huzursuzdur. Bu durumda bebeği evde tutmalı, kulak zarının perforasyonuna (delinmesine) neden olabileceğinden ve bunun da gelecekte işitme problemlerine yol açma olasılığından dolayı hemen tedaviye başlanmalıdır. Böyle durumlarda hemen bir ağrı kesici uygulanarak bebeğin rahatlamasını sağlamak ve ardından da gerekli tedaviye başlamak gerekir.
- Her şeyi normal olan bir bebekte devamlı ağlama, huzursuzluk ve anormal iştahsızlık, idrar yolu iltihaplarının belirtisi olabilir. Basit bir idrar tahlili ile hemen tanı konur.
- Tamamen normal olan bir erkek bebekte zaman zaman çığlık atarak ağlamalar olursa bunun nedenlerinde birisi de sünnet derisinin darlığı ve kapanmışlığı anlamına gelen ” fimozis” olabilir. İdrar yapan bebek çıkış noktası karşısında bulunan dar deri nedeni ile çok ciddi bir ağrı duyar. Bu durumda sünnet derisi açılmalı veya sünnet edilmelidir. Bunun için de beklenmemelidir. Aksi taktirde idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir…
- Diş çıkarma sancıları da çocuklarda yoğun olmayan ama devamlı olup uzun süren ağlamalara neden olur. Bebek çok huzursuzdur. Uykusu varsa bile kısa sürede uyanır. Ağlamasa bile uyanık kalmayı tercih eder. Bu durumda ağız çevresinde salya akıntısının görülmesi, yine ağız çevresinde salyanın yol açtığı kızarıklık bir gösterge olabilir.
- Seyahatler sırasında ortam değişikliğini, sıcaklık farklarını çok çabuk algılayan bebek, devamlı huzursuzdur. Bu onun size yakınmasını anlatma biçimidir. Bebeğin konforunu sağlamadan yolculuk yaptırılmamalıdır. Gece gezmelerine götürülen bebek uyku zamanı gelir de herhangi bir nedenden uyuyamazsa devamlı ağlar. İşin kötüsü, ağlamaya başlayan bebeği uyutmaya çalışsanız da bazen uykuya dalamaz ve daha çok ağlar. Bu çok önemlidir. Gece gezmelerine bebek götürülmemeli ve bebeğin uyku saatlerinde yanına ziyaretçi alınmamalıdır.
Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler
Sosyal Medya