Çocuklarda Davranış Bozukluğu ve Nedenleri

22 Şubat 2016 Devamı

Davranış bozukluğu belirtileri eğer on yaştan önce başlıyorsa çocuklukta başlayan alt tip, on yaştan sonra başlıyorsa ergenlikte başlayan alt tip olarak tanımlanır. Çocuklarda görülen davranış bozukluğu kızlara oranla erkeklerde daha fazla görülür ve kalıcı izli olur. İlerleyen dönemde antisosyal kişilik bozukluğu geliştirme ihtimali güçlüdür. Rahatsızlık 5 – 6 yaşlarında görülebilir ancak genellikle ortaya çıkışı geç çocukluk ya da ergenlik dönemine denk gelir. 16 yaşından sonra nadiren görülür. Davranış bozukluğu olan bireylerin ilerleyen dönemlerde anksiyete bozukluğu, antisosyal kişilik geliştirme ya da alkol – madde kullanım alışkanlığı ile sonuçlanması muhtemeldir. Davranış bozukluğu bireyin etrafındakilere zarar verme oranına göre hafif, orta ve ağır olmak üzere gruplara ayrılır.

NEDENLERİ

Birçok rahatsızlıkta olduğu gibi davranış bozukluklarında da bir tek nedenden söz etmek oldukça güçtür. Genetik faktörlerin çevresel etmenlerle etkileşimi, rahatsızlığın meydana gelmesinde önemlidir. Davranış bozukluğu yaşayan çocukların yaşamları incelendiğinde genellikle sorunlu ailelerden geldikleri görülmüştür. Parçalanmış ve bozuk bir işleyişe sahip aileler çocukta davranış bozukluğunun meydana gelmesinde büyük oranda rol sahibidir. Ayrıca çocuğun gelişim evrelerinde aşırı sıkılması ya da gereğinden fazla serbest bırakılması da davranış bozukluğu ile sonuçlanabilir.

BELİRTİLERİ

-Şiddet Eğilimi: Kavga – dövüş başlatır, kesici – delici alet taşır ve muhtemelen ömründe en az bir kez bu aletleri kullanır, hayvanlara ve insanlara saldırma durumları vardır, fiziksel olarak zarar verme eğilimindedir.

-dolandırıcılık – hırsızlık: çalma eğiliminde bulunur. Kimse görmeden değerli eşyalar çalar. (Bir mağazadan mal çalma)

-Toplumsal kurallara karşı çıkma / uymama: anne – babanın koyduğu kurallara uymamakla başlar. Geceleri evden kaçailir. Kuralları ciddi biçimde ihlal eder.

-Eşyalara zarar verme: bilinçli bir biçimde başkalarının malına zarar verir. Bilerek ve isteyerek yangın çıkarabilir.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler