Çocuklara Daha Etkili Eğitim Nasıl Olmalı?
Bahçeşehir Ünv.Öğr.Üyesi-Dr.Özgür Bolat anlatıyor…
Öğretmen liderliği eğitimlerinde müfredatı dönüştürüyoruz. Bilgiye dayalı bir sistemden anlamaya dayalı bir sisteme dönüştürüyoruz.
Bunu nasıl yapıyoruz?
Müfredatta ezbere dayalı sistemler var. Hep kesinlik var. Örneğin, biyoloji öğretmeni iskelet sistemini, omuriliği anlatıyor. Öğretmen iskelet yapısını anlatıyor daha sonra çocuk bir midye görüyor, bu midyenin iskelet yapısı yok ala ala diyor. Öğretmen bize böyle anlatmıştı ama midyenin iskelet yapısı yok diyor. İskelet konudur ben bunu kavrama dönüştürürsem, iskelet önemsiz olur. Önemli olan denge ve destek. Ben çocukla destek mekanizmasını işlersem çocuk ile midyede omur ilik yok demez. Acaba midye denge ve destek sistemini nasıl sağlıyor? der. Kabuğu ile sağladığını düşünür ve keşif başlar. Kavramlara dönüştürdüğünüz zaman derinlik başlar, tartışmalar başlar. Bunu ilk okulda da işleyebilirsiniz, doktora tezi de yapabilirsiniz.
Öğretmen 1. Dünya Savaşı’nı işliyor. 1. Dünya Savaşı konudur ama savaş, çatışma ve güçü işlerseniz çocuk her şeyi anlamlandırabilir.
Öğretmen Fransız İhtilali’ni işliyor. Kaç yılında olmuştur? Neden olmuştur? Sonra çocuk geliyor meşrutiyet ile bağlantı kuramıyor. Ama ben kaos, devrim bunları işlesem, çocuk bütün devrimlerin ve kaosların yapılarını bulabilir.
Çocuk yuvayı öğreniyor ama şunu anlamıyor. Yuva neden vardır? Savunma ve barınma ihtiyacı için. Ben savunma dediğim zaman uygarlıkların savunmasını, evin savunmasını, hayvanların savunmasını her şeyi işleyebilirsin.
Öğrenci-Öğretmen İlişkisi hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz…
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya