On Kişiden Beşinde Demir Eksikliği Anemisi Var
Tanı, yapılan fizik muayene, hastanın doktora anlattıkları ve kan tahlilleri sonucuyla konur. Diğer anemi türleri ile sıklıkla karışır. Örneğin Akdeniz anemisi ile. Bu yüzden tanı aşamasında dikkat edilmelidir.
ANEMİNİN BAŞLICA BELİRTİLERİ
Yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, çabuk yorulma, solukluk, çalışma kapasitesinde azalma, iştahsızlık, bazen bulantı, çarpıntı, nefes darlığı, üşüme hissi, saçlarda dökülme ve konsantrasyon bozukluğu.
ANEMİ TEDAVİSİ
Tedavi ağızdan alınan hap şeklinde olabileceği gibi, kalça veya damardan yapılan tedaviler şeklinde de olabilir. İğne şeklinde yapılan tedaviler mutlaka bir sağlık kuruluşunda yapılmalıdır. Demir tedavisine başladıktan iki ay sonra hemoglobin düzeyi normale döner. Kemik iliğindeki demir depolarını doldurmak için daha uzun süreli tedavi gerekir. B12 eksikliğine bağlı anemilerde ağızdan alınan hap ya da kalçadan iğne şeklinde verilen B12 formaları mevcuttur. Genellikle kalçadan iğne şeklinde verilmesi tavsiye edilir. Folik asit eksikliğine bağlı anemilerde ağızdan verilen haplar şeklinde ilaç mevcuttur. Akdeniz anemisinin ise ilaçla tedavisi mevcut değildir. Kan belli bir değerin altına düştüğünde kan transfüzyonu yapılır. Diğer anemi türlerinde özel tanı ve tedavi yöntemleri mevcuttur. Bunlar için kemik iliği biyopsisi gibi tanı yöntemleri gerekebilir. Tedavisi de her anemi tipi için farklılık gösterir. Mutlaka bir hekim kontrolünde tanı ve tedavi uygulanmalıdır. Sonuçta kansızlık nedenleri her hasta için farklı olabilir. Tanı ve tedavinin bir hekim tarafından planlanması gereklidir.
Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya