Çocuğu Okula Başlayacak Ailelere Öneriler
1- Okulu, okulun açıldığı günden önce ziyaret edin.
Öğretmen, müdür ve okul hemşiresi ile tanışmaya çalışın. Okul binasını dolaşarak tuvalet, spor salonu, kütüphane ve kafeterya gibi ihtiyaç duyacağı bölümlerin yerlerini öğrenmesini sağlayın. Yetişkinler için okul zararsız ve tanıdık bir yerdir ancak çocuklar için okula gitmek çok önemli bir olaydır. Rahatlamaları ve öğrenmeye hazır olmaları için okula aşina olmaları gerekir.
2- Okul malzemelerini birlikte alın.
Çocuğunuza belli bir bütçe ayırın ve bu bütçe çerçevesinde okul çantası, beslenme çantası ve diğer okul malzemelerini kendisinin seçmesine izin verin. Böyle önemli kararları almaktan dolayı gurur duyacak ve yeni eşyalarını kullanabilmek için okulun ilk gününün gelmesini bekleyecektir.
3- İlk gün öğretmenine vermesi için bir mektup yazmasına ya da resim çizmesine yardımcı olun.
Eğer çocuğunuz utangaç bir yapıya sahipse bu kendisini tanıtması için güzel bir yöntem olacaktır. Ayrıca siz de öğretmene bir not yazarak ailedeki hastalık, yakın zamanda yaşanan kayıplar veya taşınma gibi özel durumlar hakkında bilgi verebilirsiniz. Bu gibi konuların çocuğunuz açısından özel bir önem taşıması durumunda öğretmenden randevu alarak durum hakkında karşılıklı görüşebilirsiniz.
4- Okul kurallarını öğrenin.
Varsa okulu tanıtan ve kuralları içeren el kitapçığından edinerek, örneğin sınıfa neler getirebileceği, neler getiremeyeceği, ne zaman yemek yiyebileceği, oyun oynayabileceği veya konuşabileceği, ne zaman öğretmeni dinlemesi gerektiği ve tuvalet kullanım kuralları gibi kuralları çocuğunuzun anlamasını sağlayın.
5- O okuldayken sizin neler yapıyor olacağınızı anlatın.
Bazı çocuklar anne-babadan ayrılmakta zorluk yaşarlar ve kendileri yokken anne-babalarının neler yaptığını merak ederler. O okuldayken yapacak çok işiniz olduğunu ancak okul dönüşünde onunla yeniden görüşeceğinizi vurgulayın. Zamanla okul gününün bir başı, ortası ve sonu olduğunu ve sizin de başka sorumluluklarınızın bulunduğunu ancak ihtiyacı olduğunda onun yanında olacağınızı kavrayacaktır.
6- Herşeyi önceden hazır ederek ilk sabah yaşanacak telaşı mümkün olduğunca azaltın.
Çocuğunuzun çantasını, giysilerini ve diğer eşyalarını akşamdan hazırlayın. Bir son dakika aksiliği yaşamamak için çoraplar, iç çamaşırları ve ayakkabıları hazırlamayı da ihmal etmeyin. Önceden hazırlanmayı rutine dönüştürürseniz, bu hem sizin stres düzeyinizi azaltacak hem de çocuğunuzun daha iyi bir öğrenci olmasına yardımcı olacaktır. Başlarda çocuğunuza ufak tefek sorumluluklar vermeniz, ileride daha büyük okul sorumluluklarını da rahatlıkla üstlenmesini sağlayacaktır.
7- Okul dostu bir düzen oluşturun.
Yetişkinlerin aksine çocuklar yaptıkları işe yılda yaklaşık 3 ay ara verirler. Dolayısıyla bu tatil sırasında uyku düzenleri, stres ve zihinsel düzeyleri farklılıklar gösterebilir. Çocuğunuz yaz aylarında daha geç yatmaya ve geç kalkmaya alıştıysa, okulların açılmasından en az iki hafta önce yeniden erken yatması için teşvik edin. Okul başladığında zamanında uyanmaya alışmış olması uyumunu da kolaylaştıracaktır.
8-Çocuğun kaygıları hakkında konuşun.
Genellikle uyku öncesi çocuğun aklından geçenler hakkında konuşmanız için çok iyi bir fırsattır. Çocuğunuz okul konusunda kaygılı gözüküyor ve bu konuda konuşmaktan kaçınıyorsa, okulun başlayacağını anlatın ve bu konuda herhangi bir soru sormak isteyip istemediğini sorun. Okulda bazı şeylerin eğlenceli ve kolay, bazı şeylerin de biraz daha zor olduğunu, ancak anne-babası olarak her zaman yardıma ve her türlü konuyu konuşmaya hazır olduğunuzu anlamasını sağlayın.
9- Bir arkadaş bulun.
Çocuğunuzun yakınlarda oturan arkadaşlarından aynı okula giden varsa, aynı servis ile gitmelerini sağlayın. Bu çocuğunuzun okulu eğlenceli bir sosyal olanak olarak görmesine yardımcı olacaktır. Tanıdığı hiç kimse yoksa, sınıf arkadaşlarından biri ile önceden bir oyun ve tanışma buluşması düzenleyerek sınıfa gittiğinde en azından bir tanıdık yüz bulunmasını sağlayabilirsiniz.
10- İlk günlerde okula biraz erken gidin.
Çocuğunuzun okul günü başlamadan önce sakinleşmek ve yerleşmek için bol bol zamana ihtiyacı olacaktır. Hatta öğretmeni ile kısa bir birebir görüşme imkanı bulması onu rahatlatacaktır. Böylelikle ders zamanı başladığında sınıfı kendi ortamı gibi ya da en azından ait olduğu yer olarak hissedecektir.
Sosyal Medya