Öğrenme Güçlüğünün Çeşitleri Neler?
Çocuğunuzun okul başarısızlığının nedeni her zaman tembelliği ya da disiplin eksikliği olmayabilir. Bazı çocukların başarısızlığının altında çeşitli öğrenme güçlükleri yatar. Öğrenme güçlüğü olan çocuklar sahip oldukları beceriler açısından güçlük çektikleri bir ya da iki alan haricinde diğer çocuklardan farksızdır.
Ancak öğrenme güçlüğü çocukların dersi anlamasını, arkadaşları ile aynı düzeyi tutturmasını zorlaştırarak kendisinin ?aptal? ya da ?sıkıcı? olduğunu düşünmesine neden olabilir.
Okul başarısızlığı çocuğun özgüvenini de ciddi ölçüde zedeleyebilir. Bu da arkadaş edinmelerini ve arkadaşlıkları sürdürmelerini güçleştirir. Özel öğrenme güçlüğü olan çocuklar genellikle gergin ve öfkeli olduklarından davranış sorunları da sık sık görülür. Bunun yanında öğrenme güçlükleri ile birlikte dikkat eksikliği de sıklıkla görülür.
Aşağıda çocuk ve ergenlerde gözlenebilecek bazı güçlükler ele alınmaktadır. Bunlardan bir ya da birkaçı zaman zaman her çocukta gözlenebilir. Bu normaldir. Ancak çocuk ya da ergen uzun bir zamandan beri bu sorunları yaşıyorsa, öğrenme güçlüğü olup olmadığının belirlenmesi için bir çocuk ve ergen ruh sağlığı hekimi ile görüşmeniz gerekebilir.
Çocuğun güçlük yaşadığı alanın erken bir şekilde belirlenmesi ve buna yönelik bir plan geliştirilmesi çocuk ya da ergenin dünyasında önemli bir fark yaratır.
Öğrenme güçlüğünün çeşitli tipleri vardır. Bunlardan bazıları:
Disleksi: Dil ve okuma güçlüğü. Disleksisi olan çocuk ve ergenler kelimeleri, cümleleri veya paragrafları anlamakta güçlük çekerler.
Diskalkuli. Matematik öğrenme güçlüğü. Diskalküli olan çocuk ve ergenler aritmetik problemlerini çözmekte ve matematik kavramlarını kavramakta güçlük çekerler.
Disgrafi.Yazma öğrenme güçlüğü. Disgrafi olan çocuk ve ergenler harf yazmakta ve yazıları belli alanlara yazmakta zorluk çekerler.
İşitsel ve görsel işleme güçlükleri. Bilgiyi işleme güçlüğüdür. Görsel ya da işitsel işleme güçlüğü olan çocuk ve ergenler normal bir şekilde işittikleri ve gördükleri halde dili anlamakta güçlük çekerler.
Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler
Sosyal Medya