Hamilelikte Baş Dönmesi Neden Olur?
Hamilelikte baş dönmesi, gebeliğin en önemli belirtilerinden biridir. Kendisinde baş dönmesi görülen anne adayları, gebe olduklarını bazen bu yöntem ile anlayabilirler. Bunun sebebi, hamilelik hormonlarına bağlı olarak vücuttaki tüm düz kaslarda ortaya çıkan gevşemelerdir. Düz kaslar gevşerken, düz kastan oluşan damar duvarları da gevşemeye başlar. Böylelikle hamile kadınlarda tansiyon düşüklüğü ve baş dönmesi ortaya çıkabilir. Düz kasların gevşemesi ve düz kastan oluşan damar duvarlarının gevşemeye başlaması tamamen fizyolojik bir durumdur, bir hastalık değildir. Bu sebeple hamileliğin ilk üç ayında daha sık rastlanır.
Hamilelik sürecinin ikinci üç ayıyla beraber ortaya çıkan baş dönmeleri; yorgunluğa bağlı olarak gelişen düşük tansiyondan, şekerden ve ortostatik hipotansiyondan kaynaklanabilir. Ortostatik hipotansiyon, hamile kadının pozisyonuna bağlı olarak baş dönmesi yapabilir. Hamile kadınlar yataktan ya da oturdukları yerden birden bire hızlı olarak ayağa kalktıkları zaman vücut bu harekete ilk etapta adapte olamaz, alışamaz. Bunun sonucunda baş dönmesi görülebilir. Bunların hiçbiri hamilelik süreci için tehlikeli değildir.
Doğum hekimleri tarafından en tehlikeli durum olarak söylenen düşük tansiyon değil, yüksek tansiyondur. Yüksek tansiyon da baş dönmesine sebep olmaz.
Sosyal Medya