Yenidoğan Bebeğe Kim Bakmalı, Bakan Kişi Neler Yapmalı?
Bu ailenin şartları ile de ilgili. En ideal olanını sorarsanız, ilk 3 sene annesinin bakması en ideali. 3. senden sonra da kreş gibi bir kuruma gitmesi en ideali. Ama bundan sonraki ideal olanlar, bakcıının sık değiştirilmemesidir. Bu bir aile büyüğü de olabilir, dışardan bir bakıcı da olabilir. Ama aile büyüğü olursa çocuk için avantajdır çünkü çocuğun tanıdğı bir simadır ve daha güvenilirdir aile büyükleri.
Bir çocuğun ileride çok sağlıklı ilişkiler geliştirebilmesi için fiziksel,duygusal, sosyal ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor ve bunu en iyi anne yapabiliyor. Bunlar karşılandığı zaman çocuk o kişiye karşı bir bağ geliştiriyor. Biz buna bağlanma diyoruz. Çok özel bir bapğ bu. Çocuk başı sıkıştığında yada zorlandığında anneyi arıyor bunun nedenleri aslında biraz da bu. Çünkü bakım veriyor onun fiziksel ihtiyaçlarını karşılıyor onu koruyor kolluyor, geleceğini hazırlıyor ve dolayısı ile çocuk arasında anne ile özel bir bağ oluşuyor. İlk 3 seneden özellikle bu bağ çok önemli o nedenle de bunu yapabilecek, o donanımda, yeterli bir bakıcı aile büyükleri yada herhangi biri de annenin yerine geçebilir.
Buradaki püf noktalardan bir tanesi sık bakıcı değiştirmemektir. Sık bakıcı değiştirildiğinde tutumlar çok farklı olabilir ve bağlanma objeleri farklı olabiliyor. Güvensizliğe ve ilişki sorunlarına yol açabiliyor uzun vadede.
Anne babalar istiyorlar ki çocukları mutlu olsun bu çok istenen birşey. Büyüklerde küçüklerde mutluluğun isteklerinin olmasından geçtiğini düşünürler. Aslında bu böyle değildir bunlar geçicidir. Bir süre sonra bütün istekleri olan kişiler doyumsuzluk yaşarlar. Bir fazlası bir fazlası bunun sonu yok. Çocuk büyüyecek isteyecek ve tüm istekleri aile karşılayamayacak. Ve ödülü ödül gibi kullanamayacaksınız. Küçücük hayal kırıklıkları aslında egonun oluşmasında çok önemli yani o benliğin oluşmasında çok önemli. Bu sayede çocuk durmayı, beklemeyi,vazgeçmeyi,bırakmayı, bırakabilmeyi öğreniyor. Yeni bir strateji geliştirmeyi öğreniyor.Ama şimdi burada hemen isteği olan çocuk bu stratejileri geliştiremiyor. Bu yaklaşımlar sınırsızlığı,bencilliği getiriyor. Toplumla uyumsuzluğu, başkalarının hakkına tecavüzü, aile ile çatışmaların temelini oluşturuyor özellikle ergenlik döneminde.
O nedenle bu iletişim tarzı 2-3 yaşlarda başlar. Her sene halledilmesi gereken sorunlar vardır. Çocuğa kazandırılması gereken düzeyler, yetenekler vardır. Çocuklar o düzeyi kazanmalı ve o sorunları halletmelidir. eğer 3 yaşın sorunu 6 ya devredilirse 6 12’ye devredilirse 12-6 yaşın zaten sorunu var çok ağır gelir onu çözmek zorlaşır.
O nedenle bakıcı seçimi çok önemli ve o donanıma sahip olan bir bakıcı olması lazım…
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya