İlaç Alerjisinin Belirtileri ve Tedavisi
İlaç alerjisi, bağışıklık sisteminin ilaca karşı geliştirdiği aşırı duyarlılık reaksiyonu sunucu oluşur. İlacı ilk veya tekrar kullanımlar sırasında alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bir ilaç herkeste alerji oluşturmayacağı gibi, alerjik reaksiyonlarda herkes için aynı değildir. Her ilacın alerjik reaksiyon oluşturma riski mevcuttur, fakat ilaç alerjileri çok sık rastlanan durumlar değildir. İlaç alerjilerinin önceden tespit edilme imkanı yoktur. Alerji testi yapılarak alerji yapıp yapmadığı belirlenebilen sadece bir kaç ilaç vardır (penisilinler vb). İlaç alerjilerinin en ağır formu alerjik şok (anafilaksi) olup hayati riski olan ciddi bir durumdur.
Belirtiler
Ürtiker (kurdeşen): ciltte büyüklüğü değişebilen, kırmızı kaşıntılı kabarıklıklardır.
Anjioödem: derinin daha alt tabakalarında sıvı birikmesi sonucu oluşan ödem ile ortaya çıkan ve kaşıntının eşlik ettiği şişliklerdir. Genellikle yüzde, göz kapaklarında, dudaklarda, kollarda ve bacaklarda ve genital bölgede oluşmaktadır.
İlaç döküntüsü:deriden hafifçe kabarık, küçük, kaşıntılı, kırmızı döküntülerdir.
Diğer belirtiler
- Gözlerde kızarıklık ve kaşıntı
- Burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı,
- Burunda kaşıntı ve hapşırma
- Solunum zorluğu
- Hışırtılı solunum (vizing)
- Öksürük
- Çarpıntı (nabız sayısında artma)
- Tansiyon düşüklüğü
- Bulantı – kusma
- Karın ağrısı ya da karın krampları
- Şuur bulanıklığı
- Bayılma
Tedavi ve önlemler
İlaç alerjilerinin alerjiye sebep olan ilaçtan kaçınılması dışında tedavisi yoktur. Doktor tavsiyesi dışında ilaç kullanmayın.herhangi bir ilacı kullandığınızda beklenmeyen bir etki gördüğünüzde, deri de bazı belirtiler ortaya çıktığında doktorunuza başvurun. Alerji yaratan ilacın adını not alın. Doktorunuza reçete yazarken bu ilacın adını söyleyin.
Kategori: Çocuğum, ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya