Çocuklarda Düz Tabanlık
Düz tabanlığın hafif olanları “pes planus”, ağır olanları “pes plano-valgus” olarak isimlendirilir. Ebeveynler tarafından genellikle fark edilmez veya gereğinden fazla büyütülür. Henüz yürümeye başlamamış çocuklarda normalde de ayak tabanındaki yağ dokusu çocuğun ayak tabanına düz bir görünüm verir. Çocuk yürümeye başladığında bu yağ dokusu erir ve taban kavisi ortaya çıkar. Gerçek düztabanlıklar iki çeşittir: sert düztabanlık, yumuşak düztabanlık.
Sert düz tabanlık oldukça nadir görülmekte olup çocuk doğduğu andan itibaren dikkatlice bakılırsa fark edilebilir. Ayak tabanı dümdüz, topuk ve parmaklar biraz yukarı doğru kalkmış olabilir, ayak tabanı kayığa benzeyen bir görüntü oluşturabilir. Ayakların kavisleri kaybolmuştur, ayağa kavis vermek, ayağı bükmek zor olur. Sorunun nedeni ayak kemiklerinin doğuştan çıkık olması veya birbirlerine yapışık olmasıdır. Bu durumun kendiliğinden veya ayakkabı ile düzelmesi imkansızdır. Çocuk 3 aylık oluncaya kadar, ayak on günde bir değiştirilen alçılarla düzeltilmeye çalışılır. Çoğu zaman ayağı düzeltmek için 5 aylıktan itibaren birkaç ameliyat yapmak gerekir.
Yumuşak düztabanlık ise daha sık rastlanan bir durup olup çocuk yürümeye başladığında fark edilir. Bu tipte çocuk basmadığı zaman ayak kavisi vardır, taban düz değildir, bastığı zaman ise düzleşir, ayak iç tarafındaki kavis çöker. Ayak tabanına şekil vermek kolaydır, başparmak geriye büküldüğünde ayakta taban kavisi oluşur. Burada ayak kemiklerinde anormallik yoktur, kemikleri bir arada tutan bağlarda gevşeklik vardır. Zamanla bu bağlar kendiliğinden sıkılaşarak kemikleri bir arada tutmaya başlar ve çocuk bastığında düzleşme kaybolur.
Tedavide, çocuk bastığı zaman ayağının düzleşmesini önleyen tabanlıklı ayakkabılar kullanılır. Bu ayakkabıların amacı çocuğun ayaklarını düzeltmek değil, ayak bağları sıkılaşıncaya kadar ayak kemiklerinin şeklinin bozulmasını önlemektir. Günde 6 saat giymek yeterlidir ve yaz aylarının sıcak günlerinde ara verilebilir, gece giymeye gerek yoktur. Yürümeye başlamamış çocuğa ayakkabı giydirmeye gerek yoktur. Çocuk yürümeye başladığında bot tarzında, tabanı yumuşak, ayak bileğini saran bağcıklı ayakkabılar tercih edilir. Ayrıca ayak bileğinin içe veya dışa yan yatmasına engel olmak için ayakkabının yanları sert olmalıdır. Piyasada ortopedik ayakkabı olarak satılan ayakkabılar, düztabanlığın tedavisi amacıyla kullanılamazlar. Bu amaçla, bir ortopedi uzmanının reçetesi ile ortopedi atölyelerinde çocuğun ayak kalıbı çıkarılarak özel tabanlıklı ortopedik botlar yaptırılır. Normal ayakları olan çocuklara da bu özellikleri olan ayakkabılar giydirilebilir.
Yumuşak düz tabanlı çocuklar bir telafi mekanizması olarak ayaklarını içe çevirerek yürürler. Çocuk bastığında ayak iç tarafındaki kavis çöktüğünden vücut ağırlık merkezi ayağın iç tarafına düşer. Çocuk vücut ağırlık merkezini ayağın üzerine düşürüp dengeli yürüyebilmek için , ayağını içeri doğru çevirir. Ayaktaki yumuşak düztabanlık iyileştiğinde kendiliğinden ortadan kalkar.
Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler
Sosyal Medya