Çocukların Duygusal Sağlığı
Çocukların duygusal sağlığını desteklemeniz, onların özgüven duygusundan, başkaları ile ilişki kurma kabiliyetine kadar yaşamlarında önem taşıyacak bir çok konuyu etkilemenizi sağlar.
Bebeğinizle bağ kurun
Bebeğin sinyallerine dikkat edin. Yaşamın ilk iki ayında bebeğin davranışlarını dikkatle izleyin. Bebekler açlık, zorlanma, sıkıntı, memnuniyetsizlik ve memnuniyetlerini farklı şekillerde ağlayarak ve davranarak ifade ederler. Bebeğin neyi nasıl ifade ettiğini anlamaya çalışın.
Okul öncesi dönemdeki çocuklara zaman ayırın
Her gün en az 30-60 dakikayı kesintisiz olarak çocuğunuzla birlikte geçirmeye gayret edin. Okul öncesi çocuklar anne-babaları için önemli olduklarını hissetme ihtiyacı duyarlar.
Okul çocuklarının yanında olun
Çocuğunuz her gün sizinle konuşma olanağına sahip olmalı. Ana sınıfına başlamak ve sonra okul hayatının her bir aşamasını tamamlamak çocuklar için çok önemli duygusal dönüm noktalarıdır.
Okul; uyum sağlama, arkadaş edinme, ev ve okuldaki akademik ve sosyal beklentileri karşılama gibi pek çok alandaki duygusal zorlanmaları açığa çıkarabilir.
Ergen çocuklarla deneyimlerinizi paylaşın
Kendinizin, arkadaşlarınızın veya diğer aile bireylerinin ergenlik döneminde yaşadıklarından bahsedin. Ergenler duygusal olarak anne-babadan ayrılırlar. Ancak ergen çocuğunuz sizinle hiçbirşey yapmak istemiyor gibi gözükse bile, yine de size ihtiyaç duymaya devam eder.
Çocuğunuzun yaşamından kopmayın ve notların düşmesi; okuldan kaçma; madde istismarı; sosyal, duygusal veya fiziksel olarak içe kapanma ve riskli cinsel davranışlar gibi zorlanma yaşadığına işaret edebilecek belirtilere dikkat edin.
Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler
Sosyal Medya