Çocuğun Ruhsal Gelişimi İçin Bakıcı Özellikleri
Bakım veren (anne, bakıcı, baba, anneanne) kişide aranan en önemli özellik devamlılık, tahmin edilebilirlik ve çocuğun ihtiyaçlarına duyarlılıktır. Özellikle bağlanma özelliklerinin geliştiği 0-2 yaş arası çocuğun devamlı yanında olacağına emin olduğu, güven yaratan bağlanma figürünün değişmemesi çok önemlidir. Bakan kişinin sık değişmesi güven duygusunu zedeleyeceği, çocukta çok erken dönemde terk edilme duygularının yaşanmasına neden olacağı için çok zararlı etkiler oluşturur.
Anne ve baba da doğum öncesi hazırlık dönemi yaşandığı için çocuğa bağlanma davranışının temelleri oluşmuştur. Çocuğa zarar gelebileceğine ilişkin belli düzeyde düşünceleri düşme korkuları vb. bu bağlanma davranışına yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda babaların da bebek için, ifade biçimleri farklı olsa da, anneler kadar belirgin endişe ve kaygılar taşıdıklarını göstermiştir. Hamilelik sırasında yaşanan düşük ve erken doğum tehditleri bu bağlanma davranışının abartılı gelişmesine neden olabilir. Bu yüzden anne-baba çocuğun bağımsızlaşma ve bireyselleşme dönemlerine geçişte sorun yaşayabilirler, bu durum çocukta zararlı etkiler oluşturabilir.
Bakım veren (anne, bakıcı, baba, anneanne) kişide aranan diğer bir önemli özellik tahmin edilebilirlik ve çocuğun ihtiyaçlarına duyarlılıktır. Çocukta güven ve süreklilik duygusu oluşması için “acıkınca meme gelir, ağlayınca bana bakan kişi sorunumla ilgilenmek için yanıma gelir, oyun istediğimde benimle oynar, sıkıntımı giderir” gibi bakım verenin ne yapacağına dair duyguların/düşüncelerin oluşması gerekir. Kimi zaman her şeyi karşılayan, sevecen davranan, kimi zaman da bebek ihtiyaç duyduğu halde ilgilenmeyen, öfkeli bir bakım veren çocukta endişe ve kaygı yaratarak, çocuğun bağlanma davranışının uzak ya da sıkıntılı olmasına yol açabilir.
Diğer bir önemli özellik bakım verenin çocuğun ihtiyaçlarına, hissettiklerine duyarlı olmasıdır. Çocuk bir şekilde ifade etmeden onun acıktığını, sıkıntılı olduğunu, keyifli ve mutlu olduğunu anlamak ve ona göre duygusal ve işlevsel tepki vermek yine sağlıklı bağlanma özelliklerinin sağlanması açısından çok önemlidir.
Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler
Sosyal Medya