İşitme Kaybı Yeni Doğanlarda Belirlenecek
Sağlık Bakanlığı işitme kaybının bebeklikte belirlenmesi amacıyla “Yenidoğanlarda İşitme Taraması Programı” başlattı.
Bakanlığın, hastanelerde doğan bebeklere taburcu edilmeden önce işitme taraması testi uygulanmasını öngören program kapsamında, yılda binin üzerinde doğumun yapıldığı tüm hastanelerde “işitme taraması üniteleri” oluşturulması istendi.
Valiliklere gönderilen “Yenidoğan İşitme Taraması” konulu genelgede, işitme kayıplarının, çocuğun konuşmasını geciktiren ve bozan en önemli faktör olduğuna dikkat çekildi.
Genelgede, doğuştan işitme kaybı rahatsızlığı bulunan veya “süt çocukluğu” denilen dönemde işitme kaybına neden olabilecek bir travma, hastalık veya ilaca maruz kalan çocuğun psikolojik ve sosyal gelişiminin, rahatsızlığın zamanında teşhis edilmemesi ve rehabilitasyon programlarına alınmaması halinde yetersiz olacağı belirtildi.
Ayrıca bu çocukların ileride eğitim ve sosyal uyum açısından yaş ve zekaca eşitleri olan çocuklardan geri kalacakları, bu durumda da çocuğun sadece “işitme kaybı olan bir insan” olmaktan çıkarak “psikolojik sorunları olan, sosyal hayatla uyumsuz bir özürlü” haline geleceği kaydedildi.
Toplumda üretken bir birey olarak yerine alamayan çocuğun hayatı boyunca sosyal güvenlik kuruluşlarının özel desteğine ihtiyaç duyan bir kişi olacağı ifade edilen genelgede, Türkiye’de doğuştan işitme kayıplarının çoğunlukla 3 yaş civarında teşhis edilebildiği, işitme engeli ile erken teşhis yöntemleriyle ilgili bilgi yetersizliğinin ve teknolojilerin yaygın olmamasının işitme kaybı teşhis yaşını geciktirdiği belirtildi.
Kategori: Bebeğim, Bebek Sorunları, Genel, Haberler
Sosyal Medya