Su Çiçeği Aşısının Koruyuculuğu Ömür Boyu mu?
ABD’de yapılan bir araştırmada suçiçeği aşısının koruyuculuk düzeyinin zaman içerisinde azaldığı belirlendi.
1995 yılında suçiçeği aşısının uygulanmaya başlaması ile suçiçeği vakalarının sayısında önemli ölçüde azalma sağlandı. Ancak 1995 yılında bildirilen suçiçeği vakalarının sadece %1’ini aşılı çocuklar oluştururken bu oran 2004 yılında %60’a yükseldi.
Ayrıca aşının ilk uygulandığı 1995 yılında görülen suçiçeği vakalarının %73’ünü 7 yaşından küçük çocuklar oluştururken, aşının hastalığa yakalanma yaşını geciktirmesi nedeniyle bu oran 2004 yılında yüzde %30’a düştü. Yani 2004 yılında bildirilen suçiçeği vakalarının %70’ini 7 yaşından büyük çocuklar oluşturdu.
Suçiçeği aşısının yaşamın ilk bir yılı içerisinde yapılması tavsiye ediliyordu. Buna karşın geçtiğimiz yıl Amerikan Pediatri Akademisi 4-6 yaş arasında ilave bir yenileme dozunun daha yapılmasını tavsiye etmişti. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Dairesinin yürüttüğü ve New England Journal of Medicine derginin 15 Mart 2007 sayısında yayınlanan araştırma raporunda çocuk, ergen ve yetişkinlere ikinci doz koruyucu aşının yapılması tavsiye edildi.
Uzmanlar aşının uzun vadede koruyuculuk süresinin henüz kesin olarak bilinmediğini, ancak aşının, aşı yapılan kişilerin %80-85’inde koruyuculuk sağladığını, ikinci doz aşı uygulaması ile birlikte bu oranın %90-95’lere çıkmasını beklediklerini söylediler.
Suçiçeği nadiren ölümcül olabilen hafif bir hastalık olmakla birlikte, hastalığı geçirme yaşı arttıkça hastalığın daha ağır geçme riski de artıyor. Suçiçeği aşısı olan çocuklar hastalığa yakalansalar bile daha hafif belirtilerle geçiriyorlar. Ancak ilerleyen yaşlarda da hastalığı bu şekilde hafif belirtilerle geçirip geçirmeyecekleri henüz bilinmiyor.
Uzmanlar aşılanan çocukların izlenerek aşının uzun vadedeki koruyuculuğunun belirleneceğini, buna karşın ilk aşıdan 3-5 yıl sonra yapılacak ikinci bir yenileme dozunun koruyuculuğu mutlaka artıracağını bildirdiler.
Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler
Sosyal Medya