Çocukların Zehirlenmelerini Önlemek
Zehirlenmeleri önlemek için neler yapılmalı?
· İlaçlar, evdeki çeşitli kimyasal maddeler (çamaşır suyu, ev temizlik maddeleri, böcek ilaçları vs.) çocukların erişemeyecekleri yerlerde, dolap içlerinde muhafaza edilmelidir. Ayrıca bu tip zararlı maddeler kolay açılamayan şişe veya kutularda bulundurulmalıdır.
· Bu tip maddeler buzdolabı, fırın veya erzakların bulunduğu dolaplara yakın bulundurulmamalıdır.
· Çocuklara ilaç içirirken şeker, tatlı vs. diyerek kesinlikle kandırılmamalı. İçtiğinin ilaç olduğunu, kendi başına asla almaması gerektiğini ne kadar süre içeceği ve ne amaçla içeceği anlatılmalıdır.
· Evde böcek ilaçlaması yapılırken çok dikkatli olunmalıdır. Mümkünse çocuğun evde olmadığı zamanlarda yapılması tercih edilmelidir.
· Gıda maddeleri alırken son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Çiğ sebze, meyveler iyice yıkanmadan verilmemelidir.
· Çocuklar, büyüklerin hareketlerini izler ve onları taklit ederler. Bu nedenle emniyetli hareket ederek çocuğa örnek olun ve nasıl davranması gerektiğini sık sık anlatın.
· Çocukları evde yalnız bırakmayın.
· İlaç gibi zararlı olabilen cisimleri ulaşabileceği alanlardan kaldırın.
· Temizlik malzemeleri ve gereçlerini ortalıkta bırakmayın.
· Çiçek ilaçlarını, tüm aerosolleri çocukların ulaşamayacağı bir yere koyun.
· Kullanılmayacak duruma gelmiş ilaçları kesinlikle yok edin.
Kimyasal madde, özellikle benzin, tiner veya asit zehirlenmeleri durumunda, hastayı kesinlikle kusturmaya çalışmayın. Bunun yerine süt içirerek en yakın hastaneye götürün.
Sosyal Medya