Çocuklarda Görülen MS ile Yetişkinlerde Görülen Ms Farklı mı?
Çocuklarda Görülen MS ile Yetişkinlerde Görülen Ms Farklı mı? Yetişkinlerde MS Nasıl Görülür? Çocuklarda MS Nasıl Görülür? Çocuk ve Yetişkinlerde MS Hastalığının Tedavisi Aynı mı?
Nöroloji Uzmanı – Prof.Dr. Ayşe Altıntaş anlatıyor…
Aslında klinik benzer farklılık şudur; Burada MS’in bir alt grubu var biz ona ADEM diyoruz. ADEM dediğimiz tablo çocuklarda daha sık.
Bu nasıl bir tablo?
Alevli bir tablo genellikle çocuğun bir enfeksiyon yada aşılanmasını takiben ortaya çıkıyor. Bunlarla tetiklenen bir bağışıklık sistemi reaksiyonu fakat karşımıza çocukta baş ağrısı, bilinç bulanıklığı ve nörolojik bulgularla çıkabiliyor. Erişkene göre daha ağırca bir başlangıç tablosu.
Erişkinde bilinç bulanıklığı beklediğimiz bir şey değil. Çocğun MR’ını çektiğiniz zaman çok geniş çok büyük lezyonlar yani beyinde olmaması gereken lezyonlar lekeler görüyoruz.
Şöyle bir olumlu tarifi var. Bizi korkutmaması gereken bir tablo genellikle. Çünkü tedavi yanıtı çok iyi.Kortizon tedavisi uyguluyoruz çocukta bu her yaşta yapabildiğimiz bir tedavi. Genellikle de çok iyi sonuçlar alıyoruz. Çocuk tama yakın düzelebiliyor. Çok hafif izlerle kalan çocuklarımız da var. Bu genellikle iyi huylu olarak kabul edilen bir tablo. Tekrarlama olasılığından bahseden yayınlar var. Ancak bunu günlük pratiğimizde çok seyrek görüyoruz.
ADEM gibi başlayıp, MS’ e dönüşen çocuklarımız da var. Bunları hep akılda tutmamız lazım. Klinik çizgileri ile ADEM dışındaki MS, yetişkin MS’i ile çocuk MS’i sorarsak birbirine benzer tablolar.
MS (Multiple Skleroz) Hastalığı hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan izleyebilirsiniz.
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya