Ms (Multiple Skleroz) Hastalığı Nedir? Nasıl Gelişir? Ms Hastalığı Kimlerde Görülür? Kronik midir?
Ms Hastalığı Nedir? Nasıl Gelişir? Ms Hastalığı Kimlerde Görülür? Kronik midir? Multiple Skleroz Hastalığı, MS Hastalığı Hakkında Merak Ettikleriniz, Emes Hastalığı Nedir?
Nöroloji Uzmanı – Prof.Dr. Ayşe Altıntaş anlatıyor…
Ms Multiple skleroz’un kısa hali söylemesi daha kolay daha pratik. Santral sistemi dediğimiz bölge beyin ve omur ilik tutulumu ile giden burada daha basite indirgersek bir çeşit alerji.
Neye karşı alerji oluyor?
Kişinin kendi dokularına karşı bağışıklık sistemi yanlış bir reaksiyon verip alerjik reaksiyon veriyor yabancı olarak algılıyor. Bunun sonucunda da önce orada iltihabik hücreler beliriyor. O iltihabik hücrelerin reaksiyonları ile sinir liflerinin etrafını saran zar hasarlanıyor. O hasara eşlik edebilen sinir hücresinin kendini yada lifin hasarına eşlik ederse bulgular ortaya çıkıyor ve eğer hasar ileri boyutta olursa o bulgular bazen izlerle düzelebiliyor.
Genelde kadınlarda görülen bir hastalık ama kadın erkek oranı 1,5 kadına 1 erkek gibi bir oranda. Genç nüfusu tutan bir hastalık. Alıştığımız hastalağın başlangıç yaşı 20 ile 40 arasında. Kişilerin en üretken olduğu, hayat planlarını gündeme getirdiği yıllar.
Kronik bir hastalık olduğu için başladığı zaman hayatının diğer evrelerinide düşünmesi gerekiyor hastanın. Bu yönden hem hastaya hem hekime çok büyük sorumluluklar düşüyor.
Kronik hastalık olduğu için tedavisi mümkün değil mi?
Hipertansiyon, şeker hastalığı gibi pek çok hastalık kronik. Kronik, başlayınca devam edecek bir hastalık. MS atakları bir yerde durabilir ama hastanınca uzunca bir süre mutlaka hekimi ile temasını sürdürmesi gereken ki bu uzunca bir süreyi hayat boyu diye de algılayabiliriz. Bu sebeple kronik bir hastalıktır. Ms hastalığı diyorsak olup bitecek bir hastalık olarak algılamıyoruz.
MS (Multiple Skleroz) Hastalığı hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan izleyebilirsiniz.
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya