6 Aylıktan Küçük Bebeğe Su İçirmeyin!
ABD Johns Hopkins hastanesinden Pediatrik Acil Müdahale Uzmanı Dr. Jennifer Anders bebeklerin çok fazla su tüketmesinin “su zehirlenmesi” adı verilen ve yaşamı tehdit eden bir duruma neden olabileceğini bildirdi.
Dr. Anders bebeklerin doğuştan gelen bir susama ve içme dürtüsü olduğunu belirterek, susayan bebeklere içecek olarak anne sütü veya hazır mama verilmesi gerektiğini vurguladı.
Dr. Anders şu bilgileri verdi:
“Bebeklerin böbrekleri henüz olgunlaşmadığından çok fazla su, vücuttan fazla suyla birlikte sodyum atılmasına neden olur. Sodyum kaybı ise beyin aktivitesini etkileyebilir. Hırçınlık, aşırı rehavet hali ve diğer mental değişimler su zehirlenmesinin ilk belirtilerindendir. Diğer belirtiler ise vücut ısısının düşmesi (36 derece veya altına), yüzde şişkinlik ve nöbetlerdir.
Su zehirlenmesi sinsi bir durumdur ve erken belirtileri son derece silik olduğundan ailenin ilk fark ettiği belirti nöbetler olabilir. Ancak çocuğa acil tıbbi müdahale yapılması durumunda bu nöbetler genellikle kalıcı bir etki yaratmaz.
Bu nedenle 6 aylıktan küçük çocuklara kesinlikle içecek olarak su verilmemelidir. Ayrıca hazır mamayı gereğinden fazla sulandırarak vermekten de kaçınılmalı ve elektrolit içeren pediyatrik içecekler de bebeğe verilmemelidir.”
Dr. Anders, kabızlık ya da aşırı sıcak havalar gibi bazı hallerde daha büyük bebeklere az miktarda su verilebileceğini ancak bu yapılmadan önce mutlaka çocuk doktoruna danışılması gerektiğini vurguladı.
Dr. Anders, ebeveynlerin bebekte su zehirlenmesi olduğunu düşünmeleri veya bebeğin nöbet geçirmesi durumunda acilen tıbbi yardım almaları tavsiyesinde bulundu.
Sosyal Medya