Bebeğin Kakası Sağlık İpucunu Veriyor
Kakanın içindeki parçacıklar nedir? Bu kadar sarı kaka olur mu? Neden bu kadar fazla kaka yapmış?
Dünyaya henüz gelmiş bebeklerin sağlık durumu hakkında ipucu verecek çok fazla gösterge bulunmadığından, yeni ve heyecanlı anne-babalar için bebeğin kakası bulunmaz bir materyaldir. Bebeğin altı her açıldığında bezin içindekiler incelemeden geçirilir ve kakanın rengi, şekli, kıvamı ya da kokusuna bakarak çeşitli fikirler yürütülür…
Gerçekten de, bebeğin kakasının rengi, kıvamı ya da kokusunda bazen sadece beslenmeyle ilgili önemsiz bir değişimi yansıtabileceği gibi, bazen de gerçekten önemli ipuçları verebilir.
Koyu yeşilimsi, yapışkan, katranımsı kaka
Doğumdan sonraki ilk 24-48 saat içinde görülen bebeğin bu ilk kakasına mekonyum adı verilir. Mekonyum bebeğin anne karnındayken bağırsaklarında biriktirdiği ve amniyon sıvısı içerisine dökülmüş olan cilt ve saç hücreleri ile bağırsak salgılarından oluşan kakasıdır. Genellikle doğumdan sonraki ilk 24-48 saat içerisinde çıktığından bebeğinizin bu ilk kakasını hastanede yapma olasılığı yüksektir.
Bebeğinizi anne sütü ile besliyorsanız, kolostrum (ilk süt) müshil işlevi görecektir. Buna karşın hazır mama ile beslenen bebeklerin ilk kakasını yapması daha uzun sürebilir.
Mekonyumun temizliği zor olabilir. Bu durumda biraz vazelin veya bebe yağı yapışkan kakayı temizlemenizde size yardımcı olabilir.
Bebeğinizin ilk birkaç gün içerisinde kakasını yapmaması durumunda doktorunuzu aramanız gerekir.
Sarı, kremsi, lor peyniri karıştırılmış hardal görünümlü kaka
Genellikle anne sütü ile beslenen bebeklerin kakası bu görünümü alabilir. Herhangi bir endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Kakanın rengi, kıvamı ve dokusu anne sütüne bağlı olarak değişebilir. Hazır mama ile beslenen bebekler genellikle daha kokulu kakalar üretirler.
İlk patlama sesini duyduğunuzda bebeğinizin altını temizlemek için acele etmeyin. Bebeklerin çoğu peş peşe az miktarda kaka yaparlar. Dolayısıyla altını açmadan önce miniğinizin işini tamamen bitirdiğinden emin olun.
Fıstık ezmesi kıvam ve renginde; sert bir demirimsi kokusu olan kaka
Hazır mama ile beslenen bebeklerde görülür. Hazır mama bebeğin kakasının katılaşmasına ve çeşitli şekil ve dokular almasına neden olur. Bebeğin kakası çok sert olmadığı sürece kaka sayısı hakkında endişe etmeniz gerekmez.
Anne sütüyle beslenen bebeğinize mama takviyesi vermeye başladıysanız, kakasının rengi ve dokusunda değişim olması gayet normaldir.
Koyu kahverengi, daha katı ve kokulu kaka
Katı mamalara başlandığında görülür. Bebeğinizi yeni gıdalarla tanıştırırken kakasında oluşacak kokulara kendinizi hazırlamalısınız. Kakanın görünümü, rengi ve kıvamı bebeğin yediği şeylere göre günden güne farklılıklar gösterebilir. Kakanın görünümü bebeğin yediği şeylere benzeyebilir.
Yeni bir meyveyi yemesi kakayı geçici olarak yumuşatabilir, gerekiyorsa bebeğin uyum sağlaması için bu meyveye kısa bir süre ara verebilirsiniz. Süt ürünleri, et ve yumurta sarısı genellikle daha kokulu kaka üretimine neden olur.
Kahverengi, kuru, sert; küçük parçalar ya da keçi kakası gibi tane tane veya büyük ve pürtüklü kaka
Bebeğin kabız olması durumunda görülür. Tüm bebeklerde kaka sıklığında azalma ve kakayı çıkarmada zorluk görülebilir (anne sütü alan bebeklerde daha nadir olsa da). Kakayı çıkarırken hissettiği acı bebeğin kakasını tutmasına ve sorunun daha da ağırlaşmasına neden olabilir.
Hazır mama ile beslenen bebeklerde kullanılan mamanın değiştirilmesi sorunu çözümleyebilir. Katı gıdalara geçmiş olan bebeklere doktora danışarak armut, erik, kuru erik ve şeftali gibi lif oranı yüksek gıdalar verilebilir.
Cıvık, sulu kaka
İshal durumunda görülür. İshal genellikle virüse bağlı olarak gelişir, dolayısıyla bebeğinizde aynı zamanda ateş veya huzursuzluk belirtileri de varsa doktorunuza danışmalısınız.
Bebeğin susuz kalmasını önlemek için bol sıvı vermeli ve doktorunuzun diğer önerilerini uygulamalısınız.
Kategori: Bebeğim, Bebek Sorunları, Genel, Haberler
Sosyal Medya