Gebelikte Su Çiçeği
Gebelikte su çiçeği belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır, Gebelikte su çiçeğinden korunma mümkün mü, aşı yapılır mı. hamilelikte su çiçeği geçirmek bebeğe zarar verir mi ?
Herpes Zoster olarak da isimlendirilen bu enfeksiyon çocukluk çağında çok kolay bulaşır ve bağışıklık bırakır.Bu enfeksiyonu geçirmemiş olmanız çok çok az bir ihtimaldir.Nüfusun yaklaşık %92-95’ i bu enfeksiyonu çocuk iken geçirir.
Bulaştırıcılığın en yüksek olduğu dönem döküntülerden önceki 3 gün ile kabuklanmaya kadar geçen dönemdir.
Gebelik süresince çocuğa geçiş çok nadirdir (%1-2).En büyük risk doğumdan önceki 5-6 gün önce geçirilen enfeksiyonlardır.Bu doğumdan hemen önce alınan enfeksiyonlar yeni doğanda ciddi sağlık problemlerine ve hatta %30 oranında yeni doğan ölümüne sebep olurlar.
Gebe daha önce su çiçeğini geçirip geçirmediği hakkında tereddütlü ise ve bu hastalığı şimdi geçiren biriyle teması olmuş ise serolojik tetkik ile antikorlara (İgG, İgM) bakılır.Gebelikte su çiçeği aşısı yapılmaz.
Anne hamileliği sırasında su çiçeği geçirirse bu gebeliğin sonlandırılmasını gerektirmez.Detaylı ultrasonografi ile takibi yeterlidir.Gebeye immunglobulin yapılmasını önerenler vardır, fakat tartışmalıdır.Bebeğe doğduğunda immunglobulin iğnesi yapılır.
Sosyal Medya