Hamilelikte Tiroid Bozuklukları İhmal Edilmemeli!
Tiroid bezi boyunda soluk borusunun önünde yer alan kelebek şeklindeki bir bezdir. Tiroid bezi vücudun birçok organının çalışmasının kontrol edilmesine yardımcı olan hormonları üretir.
Hamile kadınların yaklaşık %2’sinde tiroid hastalıkları vardır. Bazılarında hamilelik öncesinde bu hastalıklar mevcutken, bazılarında da ilk olarak hamilelik sırasında veya doğumdan hemen sonra gelişebilir. Tiroid hastalıkları hem bebek hem de anne açısından bazı riskler yaratır. Ancak uygun şekilde tedavi edildiği taktirde, tiroid hastalığı bebeğin sağlığını etkilemez.
Önceden mevcut bir tiroid hastalığınız varsa endokrinoloji doktorunuz ve gebelik takibini yapacak olan jinekolog ile durumunuzu konuşmalısınız. Bu görüşmeleri hamile kalmadan önce yapmanız ise en doğrusu olacaktır.
Tiroid hastalığınız varken hamile kaldıysanız, ilacınızı almaya devam edin ve en kısa zamanda doktorunuzla görüşün. Genel olarak tiroid rahatsızlıklarında kullanılan ilaçların hamilelikte kullanımı güvenlidir, ancak hamilelik boyunca kan hormon düzeylerinizin izlenmesi ve ilaç dozlarının ayarlanması gerekli olabilecektir.
Normal olarak tüm hamile kadınlara tiroid taraması yapılmaz. Ancak hamilenin kişisel öyküsü, aile öyküsü, diğer bağışıklık sistemi hastalıkları veya tiroid hastalıklarının belirtilerinin görülmesine bağlı olarak doktor tiroid testlerinin yapılmasını isteyebilir. Tiroid hastalıkları çoğunlukla kan testleri ile teşhis edilir.
Tiroid hastalıklarının belirtileri
Tiroid hastalıklarının belirtilerinden bazıları aşağıda yer almaktadır. Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız ve bu belirtiler siz de varsa, bunu doktorunuza mutlaka belirtiniz.
Hipotiroidi belirtileri
Tiroid bezinin olması gerekenden daha az tiroid hormonu üretmesi anlamına gelen hipotiroidi belirtileri şunlardır:
- Yorgunluk
- Kilo alma
- Üşüme, soğuğa tahammülsüzlük
- Adet kanamalarının fazla olması
- Unutkanlık, hafıza zayıflığı
- Göz etrafında şişlik
- El, yüz ve bacaklarda şişlik
- Kabızlık
- Nabız sayısında azalma
- Hareketlerde yavaşlama
- Terlemede azalma
- Depresyon, uyku bozukluğu, uyku hali
- Guatr (tiroid bezinin büyümesi)
- Kas ve eklem ağrıları
- Saç dökülmesi
- Cilt kuruluğu
Hipertiroidi belirtileri
Tiroid bezinin olması gerekenden daha fazla tiroid hormonu üretmesi anlamına gelen hipertiroidi belirtileri şunlardır:
- Sinirlilik ve huzursuzluk
- Kilo kaybı
- Kaslarda zayıflık
- Ellerde titreme
- Uyumada zorluk
- Çarpıntı
- Saçlarda incelme ve dökülme
- Ciltte incelme ve nemlilik ve aşırı terleme
- Bağırsak hareketlerinde artma ve bazen ishal
- Sinirlilik
- Gözlerde ileri doğru fırlama
- Adetlerde bozulma
- Tiroid bezinde büyüme (guatr) oluşması
- Sıcağa tahammül edememe
- Kemik erimesi (Osteoporoz)
Bu belirtilerin çoğu başka hastalıklarda da görülür. Dolayısıyla bu belirtilerin görülmesi mutlaka tiroid hastalığının olması anlamına gelmez, kesin tanı kan testleri yoluyla konulur.
Tiroid bozukluklarının tedavisi
Hamilelik sırasında tiroid hastalıklarının güvenli bir şekilde tedavisi mümkündür. Hipertiroidi olan hamile kadınlara vücudun ürettiği tiroid hormon miktarını azaltmaya yönelik ilaçlar verilir. Hipotiroidi olan kadınlara ise eksik tiroid hormonunu yerine koymak amacıyla ilaç verilir. Hamile kadının kanında tiroid hormon düzeylerinin düzenli olarak testlerle kontrol edilmesi ve ilacın ayarlanması gereklidir.
Hipertiroidinin tedavi edilmemesi anne adayında hamileliğe bağlı yüksek tansiyon gibi çeşitli sorunlara neden olabilir.
Hipotirodinin tedavi edilmemesi ise bebekte zeka geriliği de dahil, bazı kalıcı nörolojik veya gelişimsel sorunların oluşmasına neden olabilir. Özellikle ilk trimestrede tedavisiz kalan hipotiroidi, fetus gelişimine çok zararlıdır. Çünkü fetus kendi hormonunu üretmeye gebeliğin 10-12. haftalarından itibaren başlar ve bunu da çok etkin kullanamaz. Bebeğin sinir yapısının ve zekasının gelişiminde tiroid hormonları çok önemlidir. Bu nedenle hipotiroidi mutlaka tedavi edilmelidir.
Hamilelik sırasında tiroid hastalığı olan kadınların çoğunun bebeklerinin normal işleyen tiroid bezleri olmakla birlikte, hipertiroidi olan kadınların bazılarında, doğum sonrasında bebeğe birkaç ay boyunca hipertiroidi tedavisi uygulanması gerekebilir.
Sosyal Medya