Gebelikte Yorgunluk ve Bitkinlik Nedenleri
Hamilelikte kendinizi yorgun değil de dinamik hissetseniz şaşırtıcı olurdu. Hemen hemen tüm hamilelerin gebeliklerinin ilk 4 aylarında ortak yakınmaları yorgunluktur. Bunun en önemli sebebi bedeninizin gebeliğin getirdiği bedensel ,psikolojik ve duygusal etkenlere uyum sağlamaya çalışmasıdır.
Gebelikte yorgunluk nedenlerinin diğer bir sebebi ise plasentaya oluşturmak için bünyenizin harcadığı çabadır. Dördüncü ayla birlikte plasenta tamamlanır. Gebeliğin bu ilk aylarında görülen yorgunluk,bitkinlik ve iş yapmaya olan isteksizlik hissi vücudun gebeliğe uyum sağlaması için ve plasentanın oluşması için harcadığı enerjinin bir sonucudur. Gebeliğin dördüncü ayında bu yorgunluk hissi büyük bir çoğunlukla kaybolur. Bundan sonra hissedilecek yorgunluk ise bebeğin büyümesinden ve anneden aldığı enerjiden kaynaklanmaktadır.
Yorgunluk, Bitkinlik Hissi İçin Önlem alın;
- Bu yorgunluk hissini vücudunuzdan gelen bir uyarı olarak kabul edin ve dinlenin.
- Kendinize zaman ayırın,ailenizle çocuklarınızla ilgilenin, aile ziyaretlerine gidin.
- Kitap okuyun ve sizi oyalayacak hobiler keşfedin. Örneğin bebek odası dekorasyonu dergilerini karıştırın,plan yapın.
- Gece uykularınızı normalden 2 saat daha fazla uyuyun.
- Diyetinizi iyi kontrol edin.Gebeliğin ilk üç ayında olabilecek demir eksikliği ve kalori ihtiyacındaki artış yorgunluk hissini daha yoğun hale getirebilir.Size verilen vitaminleri kullanın,bol sıvı alın.
- Yorgunluğunuzu azaltabilir düşüncesi ile enerji veren içeceklerden, çay ve kahveden olası zararlarından dolayı uzak durun.
- Temiz hava yürüyüşleri yapın.
- Yorgunluk ile birlikte çarpıntı ,nefes darlığı ve fenalık hissi de oluyor ise doktorunuzu bilgilendirin.Ciddi bir kansızlık olabilir.
- Bu gelip geçici yorgunluk hissinin de gebelikte görülen diğer şikayetler gibi gebeliğin güzel tarafı olduğunu varsayın.
Kategori: gebelikte sık görülen şikayetler, Genel, Haberler, Hamilelik
Sosyal Medya