Hamilelik Sorunları Bebeğin Kalbini Etkiliyor
Doğuştan gelen kalp rahatsızlıklarında, annenin hamilelik döneminde karşılaştığı sorunlar etkili olduğu ve özellikle hamileliğin ilk üç ayının bebeğin kalp gelişimi açısından çok önemli olduğu vurgulandı.
Prof. Dr. Halil Ertuğ, doğuştan kalp hastalıklarının sadece yüzde 5’lik kısmının nedeninin bilindiğini ve hastalığın çok faktörlü hastalıklar grubuna girdiğini belirtildi.
Gereksiz ilaç kullanımının anne karnındaki bebeğin kalp gelişimi üzerinde olumsuz etkileri bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ertuğ, özellikle hamileliğin ilk üç ayında ilaç alımı, röntgen çekilmesi gibi çevresel etkilerin anne karnındaki bebeğin kalp gelişimini olumsuz etkilediğine işaret etti.
Bu etkilerin oluşmasında epilepsi ilaçlarının başta geldiğini söyleyen Prof. Halil Ertuğ, ayrıca gebelik kusmaları için kullanılan bazı ilaçların da doğuştan kalp hastalıklarının oluşmasında etkisinin olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.
Annenin geçirdiği hastalıklar da etkili
Prof. Dr. Ertuğ, annenin geçirdiği bazı hastalıkların da anne karnındaki bebek üzerinde diğer vücut gelişimi bozukluklarıyla birlikte kalp yönünden anormalliklere yol açabildiğini bildirdi.
Annenin döküntülü hastalık geçirmesinin bebekte doğuştan kalp hastalığı oluşmasında etkisinin olabileceğine dikkati çeken Ertuğ şunları söyledi:
“Bunların arasında en iyi bildiğimiz annenin kızamıkçığa yakalanması. Kızamıkçık bir çocukluk hastalığı olmasına rağmen eğer anne çocukluk döneminde geçirmemişse, tesadüfen gebelikte de buna yakalanabilir. Oldukça riskli bir hastalık. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında yakalanırsa, bebeğinde, yüzde 100’e yakın oranda diğer organların gelişim bozukluğuyla birlikte kalp anomalisi ortaya çıkıyor. Kalpte akciğer damarıyla şah damarı arasında bağlantı olabiliyor. Akciğer damarının çıkışında koroner darlık dediğimiz kalp rahatsızlığı olabiliyor. Anne hastalığa gebeliğin ne kadar erken evresinde yakalanırsa risk artıyor.”
Sosyal Medya