Prematüre Bebeğin Bakımı Sabır İstiyor

22 Ocak 2014 Devamı

Prof. Dr. Hande Gülcan, yaşama pamuk ipliği ile bağlı olan prematüre bebeklerin bakımının zorlu bir yolculuk gibi olduğunu ve sabır istediğini söyledi.

Prof. Dr. Gülcan, günümüzde yenidoğan yoğun bakımındaki yeni yaklaşımlar ve teknoloji sayesinde, doğum ağırlığı 500 gram veya 24 hafta gibi çok erken gebelik haftasında doğan bebeklerin hayatta kalma şanslarının arttığını belirtti.

Prematüre bebeklerin beslenmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Gülcan, şöyle devam etti:
“Bebekler için anne sütü ile beslenme çok önemlidir, ancak prematüre bebeklerde daha da çok önem arz eder. Her bebeğin annesinin sütü diğerinden farklı özelliktedir. Çünkü her bebeğin annesinin sütü kendi bebeğine özeldir. Özellikle anne sütüyle beslenen prematüre bebeklerde beslenme problemleri ve enfeksiyonlar daha az görülmektedir. Emzirmede anne – bebek arasındaki duygusal bağın güçlenmesi ve anne sütünün üretiminin uyarılması, çoğalması açısından çok önemlidir.”

“BAKIMINA ÖZEN GÖSTERİLMELİ”
Bebeklerin eve çıktıktan sonra ailelerin beslenme, uyku düzeni, solunum takibi, banyo, evin ısısı, giyimi, tırnak ve cilt bakımı, ağız, göz ve burun bakımı ve özellikle enfeksiyonlardan koruma açısından yakından takip edilmesi gerektiğini belirten Gülcan, özellikle prematürelerin bağışıklık sistemi tam gelişmediğinden ziyaretçilerin ve okul çocuklarının bebeği görmek istemelerine karşı hassas davranılması gerektiğini söyledi.

Yoğun bakımdan taburcu olan bebeklerin evdeki takibinin yanı sıra belirli bir düzende poliklinik takipleri ile izlenmesini tavsiye eden Gülcan, şöyle devam etti:”Prematüre bir bebeğin taburculuk sonrası takibinde özellikle ilk 1 yıl oldukça önemlidir. Sonraki izlemlerinde de öncelikle genel sağlığı, büyümesi, gelişimi, beslenmesi, aşı uygulamaları ile görme ve işitmeleri yönünden değerlendirilmelidirler. Bunun yanında yoğun bakım sürecinde problemli olan bebeklerin uzun dönemde karşılaşacağı sorunlar olan kronik akciğer hastalığı, görme ve işitme problemleri ile olumsuz nörolojik gelişimleri açısından ilgili bölümler tarafından düzenli takipleri yapılmalıdır.”

Etiketler: , , , , , , , , , ,

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik