Çocuklarda Saç Yolma

17 Ocak 2014 Devamı

Prof. Dr. Aylin Ertekin Yazıcı, saç ve kıl yolma hastalığının kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 10 kat daha fazla görüldüğünü ifade ederek, “Trikotilomani dediğimiz bu hastalık en sık 13 yaş civarında görülüyor. Sınav stresi, kötü muameleye maruz kalma, aile içi çatışmalar, yaşanan kayıplar gibi yaşam olayları bu hastalığı tetikleyebilir” dedi.

Prof. Dr Aylin Ertekin Yazıcı, saç yolma ve kıl koparma, dikkati çeker şekilde saç kaybına yol açar miktarda, tekrarlayıcı şekilde oluyorsa, saçı yolmadan önce gerginlik hissinde artma ve saç yolunduğu zaman haz, memnuniyet ve iç rahatlaması yaşanıyorsa bunun bir hastalık olarak tanımlandığını söyledi. Bu hastalığa tıp dilinde trikotilomani dediklerini kaydeden Yazıcı, “Bu hastaların çoğu kafalarındaki saçları yolar, ayrıca kirpikler, kaşlar, yüz, kollar, bacaklar gibi vücudun diğer bölgelerindeki kılları da yolabilirler. Stresli yaşam olayları trikotilomaniyi tetikleyebilir. Tetikleyici faktörler olarak, sınav stresi, kötü muameleye maruz kalma, aile içi çatışmalar, yaşanan kayıplar gibi yaşam olayları örnek verilebilir” diye konuştu.

“YOLMA İŞLEMİ İÇİN 1 SAAT HARCAYABİLİRLER”
Hastaların bir gün içinde bir saatten fazla zamanını yolma işlemi için harcayabileceklerini vurgulayan Yazıcı, “Bazı bireyler saçlarını yolmadan önce kafalarında baskı ve huzursuzluk hissiyle, kaşıntı, kafa derisinde artmış duyarlılık şeklinde bazı bedensel yakınmalar hissedebilirler. Çoğu hasta saçlarını yolmadan önce gerilim hissinden bahseder, olaydan sonra rahatlama duygusu ve hatta gevşeme tanımlarlar. Birçoğu da yatakta yatarken ve ya telefonda konuşurken, yazarken, okurken, araba sürerken, TV seyrederken saçlarını yolduklarını belirtirler. Saçlar yolunurken duyulan duygular her zaman olmamakla beraber can sıkıntısı, öfke, asabiyet, çökkünlük, gerilimi kapsar” şeklinde konuştu. Bu durumun hastaların sosyal hayatını etkileyen bir durum olduğunun altını çizen Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yoğun sıkıntı yaşayan hastaların özgüvenin de azalma olabilir. Durumlarını saklama istekleri nedeniyle sosyal ortamlardan ve etkinliklerden uzaklaşabilirler. Saçlarını yolduklarını gizlemek için uzun süre uğraşırlar ve değişik saç stilleri, makyajlar, giysiler, aksesuarlar, peruklar kullanabilirler. Trikotilomani hastaları kıl yolma davranışı öncesi yoğun bir gerginlik hissedebilirler, buna engel olunduğunda önceleri gerginlik artabilir. Ancak yeterli süre beklenebilirse bu gerginlik azalarak geçer. Ayrıca tedavide bu davranış yerine konacak yeni davranışlarla bu gerginliğin üstesinden gelinebilir. Hemen hemen hastaların tümü durumlarını gizlemek için peruklar, eşarplar, şapkalar, özel saç stilleri, takma kirpikler ve makyajlar kullanır. Depresyon mevcut duruma eşlik edebilir, intihar düşünceleri olabilir. Yapılan çalışmalar da toplumda görülme oranının yaklaşık yüzde 2 olduğu saptanmıştır. Trikotilomani en sık 13 yaş civarında yani erken adelosan döneminde görülür. Çocukluk döneminde de başlayabilir. Kadınlar da erkeklere göre yaklaşık 10 kat fazla görülür.”

“HASTALAR UTANÇ VE SIKINTI DUYABİLİRLER”
Trikotiklomani hastalarının saçlarını yoldukları için utanç ve sıkıntı duyabileceklerini belirten Yazıcı, “Durumlarını arkadaşlarından, aile bireylerinden, çalışma arkadaşların dan saklamaya çalışırlar. Çoğunlukla yalnız kaldıklarında bu davranışta bulunurlar.Dışarıdan fark edilir hale gelen yolmalar da sebebi saklamaya çalışabilirler. Kıl yolma davranışında zaman zaman artmalar ve azalmalar görülebilir. Özellikle 4 yaşından önce gibi erken başlayanlarda kendiliğinden iyileşme görülebilir. Saç yolmanın ne kadar zamandır devam ettiği ve şiddeti tedavi de önemli konulardır. Stresli bir dönemden hemen sonra başlayan bir durumsa, bu dönem geçtiğinde kendiliğinden düzelebilir” ifadelerini kullandı.

Bu hastalığın tedavisinde 2 geçerli yöntemin bulunduğuna vurgu yapan Yazıcı, “Bunlardan biri psikoterapi yöntemi olan davranış terapisidir. Davranış terapisinde öncelikle belirtiler gözlemlenir, kıl yolmayı tetikleyen durumlar ve bunlara eşlik eden duygular saptanır. Daha sonra bunların yerine alternatif davranışları koymak amaçlanır. İlaç tedavisi gibi, davranışçı psikoterapi de saç yolmaya bağlı anksiyeteyi azaltabilir.?Bazı hastalar davranışçı psikoterapiye uyum sağlamakta zorlanırlar. Çünkü bu tedavi zaman ve efor gerektirir. Diğer tedavi yolu ilaçlardır. Bazı ilaçlar kıl yolmak için duyulan dürtüyü azaltabilir. Bu amaçla anti depresanlar kullanılabilir. Ayrıca bu ilaçlar trikotilomaniye eşlik eden depresyon, anksiyete belirtilerine de etkili olabilir” dedi.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler