Serebral Palsi Nedir?
Beyin kaslarında oluşan bir sorundan dolayı meydana gelen ve hareket kontrolünü etkileyen Serebral palsi , ciddi bir hastalık olup hayat boyu onunla yaşamaya mahkum bırakmaktadır. Doğum öncesi, doğum sırası yada doğum sonrasında meydana gelen bu hastalık beyinde kalıcı hasarlara yol açmaktadır. Bu nedenle Serabral palsili çocuklar ebeveynlerinin yardımları ile hayata tutunmaya çalışırlar.
Serebral palsili bir çocuk tek başına hiçbir görevini görememektedir. Bu hastalık ilerleyici değildir. Hareket ve sinir sistemini etkileyerek çocuklarda konuşma, davranış, işitme ve ya görme sorunlarına yol açmaktadır. Zihinsel ve hareket gelişiminde ki bu bozuklukların nedeni ise oldukça çeşitlidir.
Serebral Palsi nedenleri?
Serebral palsi doğuştan meydana gelebileceği gibi, doğum esnasında annenin yaşadığı travmalardan yada doğum sonrası mikrobik olaylardan da oluşabilir. Daha çok 100 gr altında doğan bebeklerde görülür.
Doğum öncesi nedenleri; Annenin hamilelik sırasında geçirdiği hastalıklar (kızamıkçık, kızamık, enfeksiyonlar vs), akraba evliliği, içki, sigara ve uyuşturucu madde kullanımı, hamilelikte radyasyona maruz kalma, genetik rahatsızlıklar, çocuk ve annesi arasındaki kan uyuşmazlığı, hamilelik sırasında kullanılan ilaçlar, hamilelik sırasında geçirilen kazalar veya travmalardır.
Doğum sırasında; Erken doğum (prematüre) ve düşük doğum ağırlığı, geç doğum, güç ve riskli doğum (doğum sırasında oksijensiz kalma), vakum forseps gibi aletlerin yanlış kullanımı, doğumun hijyenik olmayan ortamda yapılması veya doktor hatasıdır.
Doğum sonrası nedenleri; Şiddetli enfeksiyonlar, menenjit (beyin zarı iltihabı), ensefalit (beyin iltihabı), beyin kanamaları, hastalıklarda geç veya yanlış müdahale, beynin kaza ve düşme gibi nedenlerden yaralanması, travmalar, boğulmalar, uzun süre oksijensiz kalma veya uzun süren epilepsi nöbetleridir.
Sosyal Medya