Tüp Bebek İçin Fazla Beklemeyin

22 Kasım 2013 Devamı

Tedavi ile çocuk sahibi olmak isteyenlerde 35 yaşın altında tüp bebek başarı oranı yarı yarıya iken, 45 yaşın üzerinde %5’e düşüyor.

Ülkemizde yılda yaklaşık 42 bin tüp bebek tedavisi yapılıyor. Eve bebek götürme oranları ise çiftlerin durumuna göre %30 ile 40 arasında değişiyor. Tüp bebek başarı oranlarını etkileyen?faktörlerin başında kadının yaşı geliyor.?Kadın 35 yaşın altında?% 50 gebelik?bir şansına sahipken, bu şans 40 yaş üzerinde belirgin olarak azalıyor ve 45 yaşındaki bir kadın için ise istisnai durumlar dışında % 5’in altına düşüyor. Tüp bebekte başarıyı etkileyen bir diğer önemli durumun yumurtalık rezervi olduğunu söyleyen Anatolia Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı, “Rezervin düşük olması, tüp bebek ve benzeri tedavilerde yumurtalıkların uyarılması sonucunda gelişen yumurta sayısının az olacağı anlamına gelmektedir. Yumurtalık rezervinde azalmaya neden olabilecek risk faktörleri anne yaşının 35’in üzerinde olması, ailede erken menopoz öyküsü, yumurtalık kisti ameliyatı geçirmiş olmak, adet düzensizliği, çikolata kisti, günde 10 taneden fazla sigara içmektir” dedi.

ŞİŞMANLIK OLUMSUZ ETKİLİYOR
Yumurtalık rezervi değerlendirmesinde kanda AMH adı verilen bir hormonun bakılmasının çok yararlı olacağını söyleyen Prof. Dr. Yaralı, gereksiz yumurtalık kist ameliyatından kaçınmak gerektiğini söyleyerek “Bu rezerve zarar verilmemesi açısından çok önemlidir. Daha önce 4 cm’den büyük çikolata kistlerinde sıklıkla kist ameliyatı yaparken, şimdi mümkün olduğu kadar kaçınıyoruz” dedi. Anne adayının sigara içmesi, hem yumurtalık rezervini hem de rahim iç yapısını olumsuz etkileyerek gebelik ihtimalini azaltmaktadır. Aynı şekilde şişman annelerde hem tedaviye direnç artmakta hem de embriyo başına tutunma oranları düşmektedir. Ayrıca elde edilen gebeliklerin düşükle sonuçlanma riski de artmaktadır. Ek olarak erkeğin sigara içmesi ve fazla kilolu olması da sperm fonksiyonlarını ve dolayısıyla gebelik sonuçlarını olumsuz etkilemektedir. Hatta bazı Avrupa ülkelerinde, şişman hastalar bu nedenlerle devlet desteği açısından kapsam dışı bırakılmaktadırlar.” dedi.

Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler