İlgisizlik Sanal Dünyaya İtiyor!

20 Kasım 2013 Devamı

Gençleri bekleyen büyük tehlike
Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, bireysel veya aile ilişkilerindeki sorunlar başta olmak üzere kimlik arayışı, başarısız olma korkusu ve arkadaş ilişkilerindeki güvensizliğin, gençleri sanal dünyaya çektiğini söyledi.

Televizyon karşısında olduğu gibi bilgisayar başında da fazla vakit geçiren çocuk ve gençlerin, ‘internet bağımlısı’ olabileceğini ifade eden Ejder, internet bağımlılığının da herhangi bir bağımlılıktan farksız olduğunu vurguladı. Ejder, bağımlılığın nedenlerinin mutlaka araştırılması gerektiğinin altını çizerek, bu durumun tehlikeli olabileceği uyarısında bulundu.

İNTERENETE SINIRLAMA KONULMALI
Bireysel veya aile içi ilişkilerdeki sorunların, kimlik arayışının, başarısız olma korkusunun ve arkadaş ilişkilerinde güvensizliğin gençleri sanal dünyaya çekebildiğini anlatan Ejder, anne ve babalara, çocuklarının internet kullanımı konusunda tavsiyelerde bulundu. Ejder, “Çocuklar ödevleri dışında günde 1.5 saatten fazla internet başında vakit geçirmelerine izin vermeyin. Bilgisayarı ev içinde ortak kullanım alanlarına taşıyın.” dedi.

Bilgisayarlarda çocuk ve gençler için mutlaka ‘filtreleme programları’ konulması, bunun yanında aile içi ilişkilerin geliştirilmesi, anne ve babaların çocukları ile daha fazla zaman geçirerek, onlara ilgilenmesi çağrısında bulunan Ejder, ebeveynlerin onları en az bir spor ya da sanat dalına yönlendirmelerini istedi. Ejder, böylece çocuklarının gerçek bir sosyal dünyayla meşgul olacaklarını ifade etti.

BİLGİSAYAR KULLANIMI MUTLAKA DENETLENMELİ
Gençlerin derslerine ve diğer sorumluluklarına öncelik tanınmasının sağlanması konusunda ailelerin yönlendirilmesi gerektiğini anlatan Dr. Obengül Ejder, gerekirse bir uzman yardımı alınabileceğini belirtti. Ailelerin bilgisayar kullanımını mutlaka denetlemesi gerektiğini kaydeden Ejder, internet kullanımının da sorunlu internet kullanımı, aşırı internet kullanımı ve bağımlılık olarak üçe ayırarak, bu konuda katılımcılara bilgi verdi.

Bir çocuğun sosyal fonksiyonlarına bakılarak, onun nasıl bir internet kullanıcısı olduğunun belirlenebileceğini ifade eden Ejder, bu durumun farkına varan ebeveynlerin, çocukları ile çatışmaya girmesinin çözüm getirmeyeceğini söyledi.

Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler