Bebeklere Hangi Aşılar Yapılır?
Bebekler daha anne karnındayken virüslerin hedefi. Onları korumanın birçok yolu var. En önemlisi aşılar. Bebeklere hangi aşılar yapılır görelim.
Aşılar. Bilinçli olmak önemli. Aşıları eksik diye bebeğin hastalanmasını kim ister? Üstelik risk sadece bebekleri kapsamıyor. Aşılar ömürlük koruma sağlıyor.
Bebeğinizin ilk 24 ay içinde olacağı aşılar.
Hangi aşı ne işe yarar?
Verem aşısı (BCG): Eskiden ince hastalık denirdi. Şimdi tüberküloz. Mikrobakteriyum tüberkülozla yayılıyor. Öksürmeyle, tükürmeyle bulaşan damlacıklar, tozlar, mikrobun bulaştığı yiyecekler ya da çatal kaşıklar yaygın bulaşma yolları. Belirtileri yorgunluk, nefes darlığı, öksürük. BCG genellikle ciğerleri etkiliyor. Kemikler, eklemler, böbrekler de yıkımdan payını alıyor. Bebeklik döneminde aşılar aksatılmamalı.
Karma aşı: Bu aşı bebeği 5 hastalıktan korur. Difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, HIB. Karma aşı 2, 3, 4 ve 12. ayda, bir de 4 yaşında yapılır. Difteri nefes sorunları, öksürme hatta kalp yetmezliğine neden oluyor.
Tetanos kas ağrısı boğmaca müthiş öksürük demek. Yedirmez, içirmez, nefes bile aldırmaz. HIB ise kan zehirlenmesi, zatürre, menenjit gibi sorunlara yol açıyor. Özellikle 5 yaş altı çocuklarda yaygın. Aşılar geliştirilmeden bu hastalıkların hepsi çok tehlikeliydi. Şimdi endişeye gerek yok. Önemli nokta: Bu aşılar sadece bebeklikte değil, yetişkin dönemde de koruyor.
Çocuk Felci (Polio): Çocuk felci aşısı karma aşı ile aynı anda yapılıyor.
Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak: Üçü de çok sık yakalanılan, çabucak bulaşan hastalıklar. Sadece bebeğinize değil, daha önceden olmadıysanız kendinize de yaptırmanız yararınıza. Bulaşıcılıkları, çirkin görünmeleri bir yana hepsi de çok tehlikeli. Kabakulak erkeklerde kısırlık yapabilir. Kızamık hamile kadınlarda müthiş tahrip edici olabilir. Kızamıkçık beyne kalıcı zarar verebilir.
Hepatit A: Hepatit A karaciğer yetmezliğine neden olan bir virüs. Grip gibi belirtilerle başlıyor. Peşinden sarılık, karın ağrısı, kusma geliyor. Yemeklerle, suyla, öksürükle, öpmekle hatta sarılmakla bulaşabilir.
Hepatit B (Sarılık): Hepatit B Hepatit A’dan farklı. Aslında o da aynı şekilde başlıyor. Kanla ya da cinsel yolla bulaşıyor. Hamile bir anne karnındaki bebeğe sarılık bulaştırabilir. Bazı bebeklere Hepatit B aşısına ek olarak immunoglobulin de vermek gerekir.
Suçiçeği: Aşı zayıflatılmış suçiçeği virüsünden yapıldığı için vücudun bebeklikten bağışıklık kazanmasını sağlıyor.
Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya