Bebekte İshal Nasıl Önlenir?
Bebeklerde kaka büyük mesele. Ne renk olmalı? Yoğunluğu nasıl olmalı? Yeşil olursa telaşlanmalı mıyız? gibi bir sürü soru var anne babaların aklında. En önemlisi ishal. Acaba neden olur? İshalde ne yapmak gerekir? Kakası bir anda daha sulu, daha sık ve daha fazlaysa ishal başladı diyebilir miyiz?
Bebek neden ishal olur?
Bebek dünyanın en hassas şeyi; her şeyden hemen etkileniyor. Bebekte ishal beslenme alışkanlığından enfeksiyona birçok nedenle ilişkili olabilir. Örneğin:
• Bir virüs, bakteri ya da parazit.
• Yiyecek – içecek alerjisi. İlaç alerjisi.
• Aşırı düzeyde meyve suyu tüketimi.
• Zehirlenme.
• Bakterili yiyeceklere – içeceklere temas etmek.
Bebekte ishali önlemenin yollarından en önemlisi elleri sürekli temiz tutmak. Yemekten sonra, banyodan sonra bebeğinizin ellerini sık sık yıkayın. Emeklemeye başlamışsa işiniz daha zor. Eller yerlere sürülüyor, dolaplara değiyor, ardından parmaklar emiliyor. Sonuç: bakteriler, virüsler ağıza doluyor. Yerleri her zaman temiz tutmanız çok önemli.
Bebekte ishalin etkileri
Bebekte ishal normal su ve elektrolit dengesini altüst ediyor. İshal sırasında çok fazla su ve elektrolit kaybedildiği için bebek dehidrasyona uğruyor. Susuz kalıyor. Üstelik bu sadece 1 – 2 gün içinde oluyor. Dehidrasyon çok tehlikeli. Özellikle de yeni doğanlarda.
Bebekte ishal sonucu oluşan dehidrasyon belirtilerine bakalım:
• Bebeğin bezinde normalden daha az idrar
• Eskisinden daha asabi ve sinirli görünmesi
• Susama işaretleri
• Ağız kuruluğu
• Ağlarken gözyaşı akmaması
• Uyku sersemliği, uyuşukluk
• Kafasında yumuşak çukurluklar
• Cildin eskisi gibi esnek olmaması
Belirtilerden bazıları sizin bebeğinizde de varsa hemen doktora götürün. Acilen doktora gitmenizi gerektiren başka belirtiler de olabilir. 6 aylıktan daha ufaksa, ateşi yüksekse, karnı ağrıyorsa, kakasında kan görürseniz, kırmızı – siyah veya beyaz kaka yapıyorsa, uyuşuksa ya da kusuyorsa da doktora gitmelisiniz.
Bebekte ishal tedavisi
Bebekte ishal tedavisi kesinlikle doktorun önerdiği şekilde olmalı. Doktorlar reçetesiz satılan ishal ilaçlarını çocuklara ve bebeklere önermiyor. Bebeğinizin doktoru bakteriyel enfeksiyon ya da parazit varsa çeşitli antibiyotikler önerebilir. İshal çok ilerlemişse, damar içi sıvılarla bebeğinizin daha kolay iyileşmesi sağlanabilir.
Bebekte ishal varsa sizin de evde alabileceğiniz bazı önlemler var. Doktorunuzun önerisiyle bebeğinize ağız yoluyla verilen solüsyonlardan içirebilirsiniz.
Katı mamaya geçtiniz mi? O zaman onu hafif yiyeceklerle beslemelisiniz. Örneğin muz ya da elma ezmesi. Tabii bol bol su içmesini sağlamanız en önemli kurallardan. Bebekte ishali kötüleştirecek yiyeceklerden de uzak durmalısınız. Örneğin yağlı, lifli yiyecekler, süt ürünleri ya da tatlılar ishali ilerletir. Bir süre bunlardan uzak durmakta yarar var.
Emziren annelere daha fazla iş düşüyor. Çünkü olay sadece bebeğin beslenmesiyle bitmiyor. Emziriyorsanız kendi beslenme alışkanlığınızı da değiştirmeniz gerekiyor. Bebekte ishali kötü etkileyecek yiyeceklerden kaçınmalısınız.
Bebekte ishal bakteri ya da virüs yoluyla kapılmışsa bulaşıcı özellik taşıyor. Bebeğinizin altını değiştirdiğinizde ellerinizi sabunla yıkamayı ihmal etmeyin. Alt değiştirme alanı da sürekli hijyenik olmalı. Bu süreçte bebeğinizi mümkün olduğunca evde tutmaya özen gösterin. Böylece daha kolay iyileşebilir.
Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya