6-8 Yaş Döneminde İlişkiler ve Duygusal Gelişimler
Okul ile ilgili aktiviteler nedeniyle (bazıları ilk defa olmak üzere) aileden ve evden ayrılan ve yeni sorumluluklar ile yeni beklentiler içeren farklı bir ortama giren 6-8 yaş grubu çocuklar, başkalarıyla ilişkileri ve duygusal dünyalarında da önemli değişimler yaşarlar.
Sen bir ana, sen bir baba…
Bu dönemde çocukların ebeveynlerine bağımlılıkları azalırken, bu bağımlılığın bir başka yetişkine yönlendirilmesi ihtiyacı doğabilir. Bu nedenle de ilkokul öğretmeni çocuk için çok önemli bir kişi haline gelebilir.
En iyi arkadaşım…
Bu dönemde çocuklar arkadaşlık kurmayı da öğrenmektedirler ve aynı anda birçok “en iyi arkadaşları” olabilir. Bu yaştaki erkekler ve kızlar zaman zaman birlikte oynamaktan hoşlanırlar. Ancak bu dönemin sonlarında oyunlarda çoğunlukla cinsiyet ayrışması yaşanır ve kızlar kızlarla, erkekler erkeklerle arkadaşlık etmekten hoşlanır. Arkadaşlar arasında tartışmalar çok sık yaşansa da bunlar kalıcı etki yaratmaz.
Onaylanma ihtiyacı
6-8 yaş çocukları için arkadaşlarının onayını ve beğenisini kazanmak çok önemlidir. Bu nedenle arkadaşlarının bulunduğu ortamlarda başarılı olmaya çok önem verirler. Dolayısıyla küçük gruplar halindeki aktiviteler bu dönem için ideal olmaktadır.
Buna karşın bu yaş çocukları arkadaşlarının onayını paylaşacak bir yetişkin varlığına da ihtiyaç duymaya devam ederler. Henüz kendi standartlarını belirleyecek kadar kendilerine güvenemediklerinden, yetişkinlerin de onayını almaları onlar için önem taşır.
Başkalarının duygu ve düşüncelerini anlama
Bu yaştaki çocuklar kendileriyle çok meşguldür. Henüz düşünme kapasiteleri başka insanların ne düşündüğünü ve ne hissettiğini net olarak tahayyül etmelerine olanak vermez. Canlandırma oyunları, yani bir başka kişiyi canlandırdıkları, o kişiymiş gibi davrandıkları oyunlar sayesinde henüz bu yeteneği inşa etmeye devam etmektedirler.
Sosyal Medya