5 Yaş Çocuklarda Dil Gelişimi ve Zihinsel Gelişim
Beş yaş çocuğunun konuşmasının düzgün, net ve akıcı olması beklenir. Bu yaştaki bir çocuk olan bitenleri anlatabilir, insanları ayrıntılı olarak tarif edebilir ve yerinde sorular sorabilir. Nesnelerin ne işe yaradığını anlatabilir, uzun ve karmaşık cümleler kurabilir. Sohbetleri ve filmleri rahatlıkla takip edebilir.
“l” harfi yerine “y” harfini kullanmak ya da bazı kelimelerde hecelerin yerini karıştırmak (rüya yerine yüra gibi) olabilse de, bu hafif telaffuz sorunları ilerleyen zamanlarda kaybolacaktır ve genellikle önemli bir sorun belirtisi olarak değerlendirilmez.
Beş yaşındaki bir çocuk yaklaşık olarak 13.000 kelimeyi anlar ve 5-8 kelimeli cümleler kurar. Tartışmayı ve mantık yürütmeyi sever, “çünkü” gibi kelimeleri sıklıkla kullanır. Bilmecelerden ve şakalardan hoşlanır. Sebep-sonuç ilişkilerine ilgi duyar.
Öykülerin başı, ortası ve sonu olduğunu anlar, öyküleri hatırlar ve anlatır. Dikkat yelpazesi geniştir ve iyi konsantre olur. Öyküler yaratmaktan ve bunları anlatmaktan, esprilerden ve şakalardan hoşlanır. Yazıların soldan sağa ve yukarıdan aşağı doğru okunduğunu anlar. Harfleri yazmaya çalışmayı sever ve bazı harfleri ve rakamları tanır. İnsan, hayvan ve nesneleri temsil eden resimler çizer. Öğretilirse adres ve telefon numarasını aklında tutabilir.
“Önce-sonra”, “yukarıda-aşağıda”, “daha az-daha fazla”, “aynı” gibi kavramları ve dün, bugün ve yarın gibi zaman kavramlarını anlar.
Beş yaş çocuklarının çoğu harfleri ve özellikle de kendi isimlerini yazmayı başarırlar. Ayrıca harflere tekabül eden sesleri de kavramaya başlarlar. Okumayı öğrenme sürecinde önemli bir aşamaya ulaşırlar ve öğretilmesi halinde okumayı da öğrenebilirler.
Sosyal Medya